Den serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic har hamnat i hetluften efter en politisk markering under grand slam-turneringen Franska öppna mästerskapen i Paris. Djokovic kommenterade den etniska konflikten i hemlandet med att ”Kosovo är Serbiens hjärta”.

Sedan en längre tid tillbaka har det bubblat kring konflikten över landområdet Kosovo. Under helgen och på måndagen drabbade serber bosatta i norra Kosovo samman med poliser och soldater tillhörande Natostyrkan Kfor. Både demonstranter och soldater skadades.

LÄS ÄVEN: Oroligt i Kosovo – Natosoldater attackerade av demonstranter

Samma dag hade 36-årige Novak Djokovic, en av de största tennisspelarna genom tiderna, kommenterat våldsamheterna efter sin match i Franska öppna mästerskapen.

Serber stöts ut

I en intervju med journalister sa Djokovic att bakgrunden till hans makering är att serber stöts ut från samhällen i Kosovo. Djokovic, vars far är född i Kosovo, framförde att bland annat Serbiens viktigaste historiska händelser och kloster finns i Kosovo.

– Som serb sårar det mig vad som händer i Kosovo. Vårt folk har blivit utstött från samhällen. Det här är det minsta jag kan göra. Som offentlig person känner jag en skyldighet att visa stöd för vårt folk och hela Serbien, säger Djokovic.

Kosovos självständighet är globalt omtvistad och erkänns inte av Serbien som anser att regionen fortfarande är serbiskt territorium. Ett landområde som tillhörde Serbien och togs ifrån landet efter Natos bombkampanj 1999.

Ännu idag bor det omkring 50 000 serber i norra Kosovo – nära gränsen till Serbien. Kosovo har idag ett slags halvstatus som stat genom att vara placerat under en särskild FN-administration och ett partiellt erkännande av drygt hälften av FN:s medlemsländer, däribland Sverige.

Vill se att Djokovic straffas

Kosovos tennisförbund har svarat på Djokovic markering under matchen. Tennisförbundet skriver på Facebook att Djokovic ägnar sig åt ett ”nationalistiskt och chauvinistiskt beteende” som måste straffas.

Men Djokovic är inte särskilt oroad över risken att straffas.

– Jag har hört att det blev mycket kritik på sociala medier. Jag vet inte om någon kommer att straffa mig, men jag skulle göra det igen, säger Djokovic.

LÄS ÄVEN: Djokovic: Missar hellre Wimbledon än vaccinerar mig