Israel attack
Utrikes

Terror i Tel Aviv: Minst åtta skadade i fordons- och knivattack

Publicerad 7/4/2023
Annons

Minst åtta israeler skadades i en kombinerad fordons- och knivattack i Tel Aviv på tisdagseftermiddagen.

Bilder som delades på sociala medier visade gärningsmannen död på platsen. Efter att ha kört över människor klev terroristen ur fordonet och lyckades enligt uppgift hugga ett av offren i halsen. En civilperson på plats sköt terroristen. 

Hamas talesman Hazem Qassem hyllade attacken och sade att ”den heroiska attacken i Tel Aviv är det första svaret på ockupationens brott mot vårt folk i Jenin. Ockupationen kommer att få betala priset för sina brott mot Jenin. Vi hyllar vårt folks hjältar och kämparna i Jenin.

Ami Eshed, distriktschef för Israels polis i Tel Aviv, uppgav att terroristen var en arab bosatt i Hebron-regionen på Västbanken, som är under palestinskt styre, och agerade ensam, enligt en första bedömning. Terroristen, som är i 20-årsåldern, tog sig enligt uppgift in i Israel med ett medicinskt tillstånd. Shin Bet uppgav senare att angriparen inte har något sådant tillstånd.

Uppmanar att bära vapen

En 46-årig kvinna är i allvarligt tillstånd efter händelsen. Två offer i trettioårsåldern är i måttligt skadade och ytterligare två är i lindrigt tillstånd.

En av MDA:s ambulanssjukvårdare sa följande:

Vi anlände till platsen med en stor styrka av MDA intensivvårdsfordon och ambulanser. Vi såg att det var mycket allvarligt, och nära en busshållplats fanns det 5 skadade personer, inklusive en 46-årig kvinna som låg på trottoaren medan hon var medveten och led av svårt trauma.

Otzma Yehudits ledare Itamar Ben-Gvir skrev på Twitter att han

Skickar önskningar om ett snabbt tillfrisknande till de skadade och en varm kram till familjerna. Gratulationer till den modiga medborgaren som neutraliserade terroristen, förhindrade en fortsättning av incidenten och räddade liv. Detta bevisade än en gång vikten och effektiviteten av att medborgare bär vapen, jag uppmanar allmänheten som klarar testerna – ta med vapen.

Här syns en video där beväpnade civilpersoner övervakar att terroristen inte reser sig igen (känsliga tittare varnas):

Här är en översiktsvideo:

”Attackerna kommer öka”

Israels polischef Kobi Shabtai anlände till platsen och uppgav att ytterligare flera arresteringar kopplade till terroristen har gjorts.

– Omständigheter undersöks angående hans bakgrund och motiv, och jag skulle vilja berömma medborgarens aktivitet med mycket mod, att han kunde hindra attacken och förhindra av terroristen fortsatte.

Shabtai sa att allmänheten bör vara vaksam och förutspådde att attackerna kommer att öka, och sade därför att säkerheten och styrkorna kommer att öka som ett resultat av detta.

Yesh Atid-ledaren Yair Lapid bad alla att ”skicka sina bästa hälsningar till de skadade i attacken i Tel Aviv och att stötta de medborgare som agerade för att neutralisera den avskyvärda terroristen.

– Terror kommer inte att besegra oss, vi är enade och starka mot den, sa han.

Offren för attacken evakuerades till Tel Aviv Sourasky Medical Center och Rabin Medical Center-Beilinson Hospital. Det sistnämnda sjukhuset uppger att de behandlar en person i allvarligt tillstånd och två i måttligt tillstånd.

Trafiken har stängts av på Pinchas Rosen Street från båda hållen och polisen har uppmanat allmänheten att inte komma till platsen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons