terror-amsterdam-83773

En av de knivhuggna turisterna tas omhand av ambulanspersonal.

Utrikes

Terroråtalad migrant: ”Jag reste till Holland för att döda de som förolämpar islam”

Publicerad 9/3/2019
Annons

Den 31 augusti förra året knivhöggs två amerikanska turister på centralstationen i Amsterdam. Gärningsmannen, som i media namnges som Jawed S., var en 20-årig migrant från Afghanistan. Under rättegången som nu inletts uppger Jawed att han reste till Holland med den uttryckliga avsikten att ”skydda profeten” genom att ”döda människor som förolämpar islam”.

Under rättegången for Jawed också ut i invektiv mot det nederländska Frihetspartiets ledare Geert Wilders som profilerat sig som en uttalad islamkritiker. Jawed refererade till Wilders som ”grisen” och använde genomgående det epitetet i stället för partiledarens namn, även efter att han fått tillsägelse av domaren att upphöra med detta.

LÄS MER: Terrordåd i Amsterdam – afghansk migrant knivhögg två amerikanska turister

En av de personer som Jawed S. oprovocerat med jihad-motiv knivhögg åsamkades skador på ryggraden som kan leda till att personen blir förlamad för resten av livet. Den andra fick bland annat allvarliga nervskador i en av armarna och tvingades genomgå akuta kirurgiska ingrepp. Det sällskap som de två knivhuggna tillhörde var på väg till Tyskland för att bevista ett bröllop.

Om polisen inte varit snabba med att ingripa och oskadliggöra Jawed S. genom att skjuta honom i benet hade troligen fler personer på platsen fallit offer för attacken. Han står nu åtalad för två fall av mordförsök.

Jawed S. skyllde under rättegångens första dag mordförsöken på holländarna. Enligt den afghanske migranten var han tvungen att agera eftersom Holland tillåter att ”grisen” (Wilders) förolämpar islam. Han bad samtidigt halvt om ursäkt för att det blev amerikaner som föll offer för hans attack – avsikten var att döda holländare. Men offren hade ändå förtjänat att dö eftersom även USA är ”en fiende till hans tro”.

Vidare uppgav Jawed S. att han är ledsen över att han inte hann skada eller döda någon av de poliser som ingrep mot honom. ”Jag skulle ha knivhuggit dem” förklarade han inför domstolen.

Jawed S. har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där ingen allvarlig störning i medicinsk bemärkelse kunde konstateras. De inkallade experterna lutar ändå åt att den åtalade har psykiska problem och att det är dessa som är förklaringen till hans islamistiska radikalisering.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons