Liksom i fallen med de sex misstänkta islamisterna som tagits i förvar och regeringen beslutat utvisa, släpps nu den 46-årige uzbeken som dömdes för terrorfinansiering.

Utvisningarna av islamisterna stoppades av migrationsöverdomstolen då man befarade att de skulle utsättas för förföljelse i respektive hemland. Då en av dessa, en imam, efter frisläppandet deltog i fredagsbönen i Gävle moské i fredags rapporterade SVT på ett sätt som fick många att reagera. I en kommentar för att bemöta kritiken skrev Johanna Wågström, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Gävleborg, bland annat att imamen Abo Raad utsatts för ”svepande anklagelser” – en mening som sedermera tagits bort.

LÄS ÄVEN: SVT i hyllningsreportage för islamistimam: ”Kramkalas” och ”rockstjärna”

På måndagen står det klart att ännu en person släpps fri. Den 46-årige uzbeken anklagades för att tillsammans med två andra män ha förberett ett terrordåd i Sverige genom att införskaffa kemikalier.

Tingsrätten ansåg det bevisat att mannen haft kontakt med Islamiska staten och ha gjort inköpen. Han dömdes för terrorförberedelser men friades i hovrätten, där han dock i stället dömdes för terrorfinansiering.

LÄS ÄVEN: Terrortillslag i Strömsund: Kemikalier funna

Efter domen omhändertogs han av Säpo som ville att han skulle utvisas då han anses vara ett säkerhetshot, ett beslut mannen överklagade. När regeringen nu fattat beslutet att utvisa honom går det ändå inte att genomföra då han påstås vara hotad i hemlandet. Därmed släpps han fri.