Feature misstänkta

TV2 Danmark

Inrikes

Terrormisstänktes arbetsgivare: ”Hon var religiös – men inte farlig”

Publicerad 4/6/2021
Annons

På tisdagen kunde Samnytt berätta att de två personer som har häktats på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott är nyanlända afghaner. Samnytt har talat med en av de misstänktas arbetsgivare men även en granne till paret – och fram växer en bild av personer som knappast varit särskilt religiösa. Kvinnan i paret arbetar ensam och bär inte slöja – något som aldrig skulle tillåtas i en religiös familj.

De misstänkta terroristerna är ett par i 25-årsåldern som är medborgare i Afghanistan men har under de senaste åren bott i Irans huvudstad Tehran. Paret är numera folkbokförda i en bostadsrätt i Järfälla beläget i norra Storstockholm där de har bott i tre års tid.

LÄS ÄVEN: Nyanlända afghaner häktade misstänkta för terrorbrott

Enligt Skatteverket och Migrationsverket har paret befunnit sig i Sverige sedan år 2017 och har ett ett uppehållstillstånd som löper fram till år 2023.

Mannen bad varje dag

På tisdagseftermiddagen talade Samnytt med kvinnans arbetsgivare där hon varit verksam som personlig assistent sedan ett år tillbaka. Arbetsgivaren är förvånad när Samnytt berättar om Säpos ingripande mot kvinnan och förklarar att hon var nöjd med hennes insatser på arbetet.

– Jag känner inte hennes man men hon är en fin person. Jag var nöjd med henne.

Arbetsgivaren berättar att hon uppfattar kvinnan som religiös men att hon inte täckte håret på arbetsplatsen. Hennes bild av paret är att de var shiamuslimer.

– Hon var religiös men inte farlig. Hon sa en gång att hennes man ber varje dag. Han ber för goda saker.

Den terrormisstänkta kvinnan ska sällan ha pratat på arbetsplatsen om sitt liv eller sin make. Men enligt arbetsgivaren ska hon inte ha haft någon släkt eller större vänskapskrets i Sverige. Paret har bott i Teheran under många år. Kvinnan har dock aldrig berättat för sin arbetsgivare varför hon flyttade från Iran till Sverige år 2017.

– Hon pratar persiska. Hon kan prata lite svenska men inte så bra. Hon har rätt svårt.

”Vet du när hon släpps?”

Vid ett tillfälle ska den terrormisstänkta kvinnan ha bett sin arbetsgivare att få folkbokföra sig på arbetsplatsen. Detta eftersom kvinnan hade ”strul med adressen” trots att hon varit folkbokförd med sin partner.

– En gång hade hon problem med adressen och frågade mig, ”kan jag flytta hit”, jag sa ”ja det är okej”.

Samnytt har kontrollerat uppgiften som visar sig stämma. Enligt folkbokföringen har kvinnan tillfälligt varit skriven hos sin arbetsgivare för att sedan återigen skriva sig hos sambon i Järfälla. Arbetsgivaren berättar att hon jobbade sitt sista pass på torsdagen och sedan dess inte har gått att få tag i. Arbetsgivaren försökte ringa men hennes telefon var avstängd under hela helgen.

När Samnytt avslutar intervjun frågan arbetsgivaren:

– Vet du när hon släpps? Jag behöver hjälp med barnpassning. Annars måste jag hitta en ny.

Grannes vittnesmål: ”Snabbt in i lägenheten”

Samnytt har även talat med en granne till paret som berättar att de har synts till i trappuppgången. Paret sticker inte ur mycket och håller sig för sig själva.

Under de två år som grannen bott i huset har de inte försökt hälsa eller sagt något på svenska. Men liksom kvinnans arbetsgivare berättar grannen att hon inte bär någon slöja.

– De har varit väldigt reserverade. Det är knappt så att de har hälsat utan snabbt in i lägenheten.

Enligt Säpo har man beslagtagit omfattande digital utrustning från paret men myndigheten har varken varit i kontakt med arbetsgivaren eller grannen för att ta reda på detaljer om paret. Grannen säger sig inte ha sett varken Säpo eller poliser på plats i trapphuset.

LÄS ÄVEN: Aram fick chefstjänst hos UD – hjälpte smuggla över hundra afghaner till Sverige

Gillade du den här artikeln

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons