När företagaren Fredrik Gundhe tackade ja när Borlänge kommun bad honom att hoppa på ännu ett projekt för arbetslösa erbjöds 2 500 personer utan arbete. Det skulle dock visa sig att det till slut bara var fyra personer som var lämpliga för anställning.

I Borlänge finns enligt Arbetsförmedlingen omkring 2 500 arbetslösa. Trotts utbudet på arbetskraft har det varit närmast omöjligt för Fredrik Gundhe att hitta nya medarbetare som kan plantera skog. I stället har han fått vända sig utomlands. Då skogsarbetarna från Thailand har bedömts som samhällsviktiga har de fått komma in i Sverige trots pandemin.

När Arbetsförmedlingen kontaktade honom hade han sin bemanning klar. Vad som stod på spel var utbildningspraktik för skogsplanterare via det så kallade jobbspåret. Tanken var att genom utbildningen hitta medarbetare som sedan skulle kunna anställas på ackord för att plantera skog.

– Jag var väldigt skeptisk från början, men jag tänkte väl okej då, vi får göra ett försök till, säger Fredrik Gundhe till Tidningen Näringslivet.

Fyra stycken av 2 500

Arbetsförmedlingen i Borlänge påstod att man kunde tillhandahålla motiverad och utbildad personal. Av 2 500 personer började 16 personer på utbildningen, men efter hand lämnade fler och fler så mot slutet var det bara sju kvar. Av dem har nu Fredrik Gundhe anställt fyra för planteringssäsongen. En deltagare förklarade på plats i skogen att han inte ville göra jobbet och därför valde att stå helt still.

– Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun tror att vem som helst kan ta de här jobben. Men sedan väljer de dem som är sämst lämpade för jobben och menar att de ska klara av ett av de tuffaste jobben som finns i Sverige, säger han.

Han menar att Arbetsförmedlingen ägnar sig åt falsk marknadsföring och är besviken.

Snedvriden debatt

Debatten där det ifrågasätts varför man tar in arbetare från andra länder när arbetslösheten i Sverige är så hög anser han är snedvriden.

– Då tror ju folk att det står människor på kö för de här jobben i Sverige, men att vi väljer bort dem på grund av att vi betalar thailändarna 50 spänn i timmen och så får de bo i någon jordkällare. Men det är så fel som det bara kan bli, säger han.

Sedan tolv år tillbaka har han hittat den rätta kompetensen bland risodlare i Thailand.

– Det är det som är poängen. De har precis den utbildning som vi letar efter. De har jobbat på risfälten sedan tidiga tonåren och den kompetensen finns inte i Sverige, säger han.

Varje säsong anställer Dala kvalitetsskog omkring 80 säsongsarbetare som får en avtalsenlig grundlön och därutöver ackordslön. I snitt har thailändarna en lön på 30 000 – 35 000 kronor i månaden. De bor i bostäder företaget köpt in. För att få ta in arbetskraftsinvandrare måste företag först annonsera på Platsbanken i tio dagar. Där var de seriösa ansökningarna få. Vissa år har man också tagit in ungdomar som sommarjobbat, men i år fanns inget intresse.