may-misstroende
Utrikes

Theresa May klarade misstroendevotum

Publicerad 12/13/2018
Annons

På onsdagskvällen hölls misstroendeomröstning i det brittiska parlamentet gällande premiärminister Theresa Mays framtid som parti- och regeringsledare. May vann omröstningen med 200 röster mot 117 men är samtidigt försvagad av att en tredjedel av hennes egna parlamentsledamöter saknar förtroende för henne och röstade för att hon ska avsättas.

Bakgrunden till misstroendeomröstningen är ett missnöje med hur hon hanterat Brexit-förhandlingarna med EU och med det avtal som nu finns på bordet som många menar är alltför långt från ett verkligt och ”hårt” Brexit.

Trots att May vann omröstningen kvarstår krav från flera håll att hon ska avgå på eget initiativ. Några sådana planer har premiärministern inte, i varje fall inte innan Brexit är i hamn. May har dock tidigare meddelat att hon inte ställer upp för omval till partiledarposten för de konservativa.

LÄS MER: Omröstning i brittiska parlamentet om Brexit-avtal inställd

Godkännandeomröstningen om Brexit-avtalet skulle ha hållits häromdagen men har nu skjutits upp med anledning av starka signaler om att det skulle ha röstats ned. May har nu intensiva kontakter med Bryssel i syfte att utröna om något går att förtydliga i avtalet för att blidka nej-sägarna i det brittiska parlamentet.

En omförhandling av avtalet utesluter man dock från EU:s sida. Omröstningen måste hållas senast den 21 januari.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons