Theresa May klarade misstroendevotum

Delningar

På onsdagskvällen hölls misstroendeomröstning i det brittiska parlamentet gällande premiärminister Theresa Mays framtid som parti- och regeringsledare. May vann omröstningen med 200 röster mot 117 men är samtidigt försvagad av att en tredjedel av hennes egna parlamentsledamöter saknar förtroende för henne och röstade för att hon ska avsättas.

Bakgrunden till misstroendeomröstningen är ett missnöje med hur hon hanterat Brexit-förhandlingarna med EU och med det avtal som nu finns på bordet som många menar är alltför långt från ett verkligt och ”hårt” Brexit.

Trots att May vann omröstningen kvarstår krav från flera håll att hon ska avgå på eget initiativ. Några sådana planer har premiärministern inte, i varje fall inte innan Brexit är i hamn. May har dock tidigare meddelat att hon inte ställer upp för omval till partiledarposten för de konservativa.

LÄS MER: Omröstning i brittiska parlamentet om Brexit-avtal inställd

Godkännandeomröstningen om Brexit-avtalet skulle ha hållits häromdagen men har nu skjutits upp med anledning av starka signaler om att det skulle ha röstats ned. May har nu intensiva kontakter med Bryssel i syfte att utröna om något går att förtydliga i avtalet för att blidka nej-sägarna i det brittiska parlamentet.

En omförhandling av avtalet utesluter man dock från EU:s sida. Omröstningen måste hållas senast den 21 januari.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

31 KOMMENTARER

 1. Om dom Sparkar May och inte får igenom avtalet. Spelar det ingen roll för det enda beslutet att lämna är redan taget och sker automatiskt vid ett fastställt datum Och då blir det en hård Brexit i stället.

 2. Det är som vanligt med politiker, när det verkligen gäller fegar många ur. Viljan att vara kvar i sällskapet är viktigare än vad som är bäst för landet.

 3. Hela idén med EU är sinnessjuk. Vilket land vill vara i union med kriminella Rumänien eller dela finanser med kolsvarta ekonomierna kring Medelhavet?

 4. Engelsmännen förtjänar May och kaoset hon ställer till. De har tom röstat fram en Musse som borgmästare i huvudstaden 🙂

 5. Pyrrhusseger. Thatcher avgick med liknande siffror. De som avlönas av May var stödtrupper till henne, de vill inte missa sina förmåner. Kvar står en mycket försvagad May.

 6. För oss är det viktiga att det möte i EU imorgon som Löfven är på blir hans absolut sista framträdande för Sverige

 7. Någon omröstning bland SDs riksdagsledamöter om politik eller ledarskap på gång? Har det någonsin hänt? Röstar man fel, blir man utesluten då?
  Var det inte NATO-frågan som de fick rösta som de själva ville?

 8. En fråga som Theresa May bör kunna svara på
  Var är far och dotter Skripal?
  Omhändertagen av engelska myndigheter!
  Vid liv överhuvudtaget?

 9. En olycka kommer sällan ensam…
  Nu syns det på bred front att den intellektuella nivån av våra – europeiska – ledare sjunker för varje generation.
  Snart är vi på 5 åringars nivå.

 10. Mitt i mitt inre kaos, hörde jag en röst som sa till mig;
  – Tänk om du varit politiker, och funnit dig mitt i det mediabrus som omger dig hela tiden och som ständigt försöker påverka dig, hitta fel hos dig, och väga varje ord du säger på våg?
  -Vad hade du gjort?
  Jag tänkte en stund, och svarade;
  – Fy f-n vilken tur att jag aldrig ville det.
  Sen tänkte jag en stund till, och tillade;
  – Må Gud vare med dem, och förlåta dem……
  .

LÄMNA ETT SVAR