Storbritanniens premiärminister Theresa May har i takt med att misslyckandena med att få igenom ett Brexit utsatts för allt hårdare kritik och avgångskrav. Nu kontrar May med att avisera sin avgång som partiledare för Tories och därmed som premiärminister – i utbyte mot att parlamentet ser till att rösta igenom ett brexit-avtal.

Avgångsbeskedet uppfattas som villkorat och ett försök att ge de parlamentsledamöter i partiet som kritiserat henne och röstat nej till det framförhandlade brexit-avtalet en morot för att medverka till att ett avtal mu kommer på plats inom den ytterligare men korta tidsfrist som medgetts.

I ett pressmeddelande från premiärministerbostaden på Downing Street säger May att hon lämnar tidigare än planerat därför att hon sätter landet och partiet främst. Andra kommer därför att få leda nästa fas i förhandlingarna när avtalet kommit på plats, något May också ska fungera som ett incitament att vinna över parlamentsledamöter till ja-sidan inför en kommande avtalsomröstning.

Något bestämt datum för avgången har inte meddelats. Vem som blir ny partiledare och premiärminister efter May är oklart. Ett namn som det spekulerats i är den tidigare utrikesministern och hårdföre Brexit-förespråkaren Boris Johnson men flera andra kandidater finns.

Det avtal som May lagt fram för parlamentet tidigare har röstats ned vid två tillfällen. Några större förändringar i avtalet är inte att vänta, varför May i stället tvingats begagna sig av sin avgång som ett verktyg för att avtalet ska gå igenom.