Thomas Mattsson 2 – foto Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons
Inrikes

Thomas Mattssons förtal prövas inte av hovrätten

Publicerad 12/22/2017
Annons

➤ Docent Jim Olsson får inte sitt förtalsmål mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson prövat i högre instans. Det meddelar Svea hovrätt.

Olsson hade – efter att medias egna pressetiska kontrollorgan, PO och PON, samt JK nekat honom upprättelse – stämt Expressen för förtal. Detta efter att tidningens journalister på ett som många menar hemfridsbrottsliknande sätt trängt sig in på tomten till hans hus och filmat honom. Filmen lades sedan ut på tidningens webbplats tillsammans med felaktiga påståenden om vad Olsson skulle ha skrivit i alternativmediers kommentarsfält och där Olsson hängdes ut som ”näthatare” för sin kritik mot bl.a. svensk invandringspolitik.

Förtalsmålet avvisades dock av en tryckfrihetsjury innan det gick till huvudförhandling i tingsrätten. Olsson överklagade men nekas nu alltså prövningstillstånd av Svea hovrätt. Domstolen motiverar sitt avslag med att man – på ett sätt som inte tidigare skett – väljer att betrakta PO och PON som de facto juridiska rättsinstanser och att den som inte fått stöd för sin klagan där inte bör få sin sak prövad i en riktig domstol.

Olsson har, trots att han i egentlig mening inte fått sin sak prövad, ådömts att betala Thomas Mattssons advokatkostnader på över en miljon kronor. Kritik har riktats mot att detta skrämmer privatpersoner att försöka få upprättelse mot mediejättar.

Expressen fick också hård och bred kritik för sin artikelserie där man hängde ut icke offentliga personer med namn, bild och film av den enda orsaken att dessa utövat sin grundlagsskyddade rätt att uttrycka sina åsikter om bland annat svensk invandringspolitik och religionsideologin islam. Artiklarna dömdes av många opinionsbildare ut som pressetiska övertramp och skampålejournalistik.

Kritik riktades även mot att Expressen inför sina uthängningsreportage anlitat den vänsterextrema våldsbejakande organisationen Researchgruppen där flera medarbetare är dömda för politiska våldsbrott och att organisationen på uppdrag av Expressen gjort sig skyldig till dataintrång för att komma över uppgifter om vilka personer som dolde sig bakom pseudonymer i alternativmediernas kommentarsfält.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons