➤ Feministiskt initiativs tidigare partiledare Victoria Kawesa åtalades i september i år för upphovsrättsbrott, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om. Nu döms hon till 15.000 kronor i böter och 6.000 kronor i skadestånd till den upphovsman vars verk hon plagierade.

Det var på en genuskonferens i Göteborg förra hösten som Kawesa föreläste om ”vithetens normativitet” utifrån vad hon gjorde gällande var egen ’forskning’. Det visade sig dock att hon plagierat en annan ’forskares’ verk. Personen i fråga, Therese Svensson, fanns dessutom i publiken och kunde snabbt avslöja och beivra Kawesas tilltag.

LÄS MER: Partitopp åtalas för upphovsrättsbrott

Saken polisanmäldes och gick till åtal och nu fälls alltså den tidigare FI-partiledaren för upphovsrättsbrott. Själv har Kawesa hävdat att åtalet är rasistiskt och sexistiskt, att hon åtalas därför att hon är svart och kvinna. En vit man skulle enligt Kawesa implicerat inte ha åtalats eller dömts.

Kawesas advokat meddelar att man överväger att överklaga domen men att man inte definitivt har bestämt sig ännu. Kawesa har förnekat brott men medgett att hon begått ”ett misstag” och ”varit slarvig”.

LÄS MER: Kawesa avgår efter skandalkantad partiledardebut

Kawesa avgick från posten som partiledare för det vänsterradikala feministpartiet samma månad som avslöjandena om plagiat kom och efter att ha innehaft posten rekordkort tid. Som skäl för avgången anfördes ”personliga skäl”. Kawesa har även tidigare varit i blåsväder för märkliga politiska utspel kopplade till hudfärg.

Kawesa avslöjades inför riksdagsvalet 2014 för att ha utnyttjat invandrad arbetskraft för städning som hon sedan struntade i att betala för men ändå gjorde RUT-avdrag i deklarationen för.