Säg ja till byggandet av vindkraft ute på havet. Det kravet riktar tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) till Försvarsmakten.
– Man behöver ha en mer proaktiv attityd, säger han till SVT.

Satsningar på vindkraftverk har aldrig varit någon favorit hos Försvarsmakten. Många, i synnerhet större vindkraftsutbyggnader, har försvaret de senaste åren sagt nej till. Anledningen är att vindkraftverken skadar förmågan att försvara Sverige.

”Bakom vindkraftverk uppstår det radarskugga vilket gör det svårare att upptäcka till exempel fartyg och flygplan, vilket i sin tur stör den verksamhet som försvarsmakten bedriver”, förklarade Försvarsmakten redan 2008.

Samtidigt har försvaret utsatts för påtryckningar från regeringen om att ändra ståndpunkt i vindkraftsfrågan. I förra årets regleringsbrev krävde den rödgröna regeringen att försvaret tar intryck av andra länder för att hitta en ”fungerande samexistens mellan försvarsmakt och kraftigt utbyggd vindkraft inom samma geografiska område”.

Storslagna planer för Stockholm

Under året har bland annat fantasifulla planer för en gigantisk vindkraftspark med hundratals 330 meter höga vindkraftverk utanför Stockholms skärgård presenterats för länsstyrelsen i Stockholm. Och det är i synnerhet sådana storslagna vindkraftsprojekt till havs som Försvarsmakten traditionellt invänt emot.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Ska rädda Stockholm med rekordstora vindkraftverk – har inte byggt vindkraft tidigare

Men att på det sättet sätta sig på tvären och stoppa planerade vindkraftverk protesterar nu Mikael Odenberg emot. Han tycker att Försvarsmakten ska dra sitt strå till stacken för att förverkliga vindkraftsdrömmarna.

– Man behöver ha en mer proaktiv attityd och hjälpa Sverige att förverkliga de politiska ambitioner som finns på energiområdet, säger Odenberg till statstelevisionen.

Hoppas tjäna pengar på vindkraft

Mikael Odenberg har tidigare varit riksdagsledamot för Moderaterna och var under ett knappt år försvarsminister när Fredrik Reinfeldt var statsminister. Han har sedan dess även varit styrelseordförande för Svenska kraftnät.

Odenberg var under sin tid som riksdagsledamot kritisk till utbyggnaden av vindkraften. ”Satsningen på storskalig vindkraft innebär kraftiga ingrepp i känsliga miljöer framför allt runt våra kuster och i fjälltrakterna”, skrev han i en motion tillsammans med sju andra moderater 2003.

Men det var då. Idag är Odenberg styrelseordförande för Sustainable Energy Solutions (Sens) – ett företag som hoppas tjäna pengar på vindkraftsutbyggnaden. Sens utvecklar bland annat tekniker för energilagring, något som beräknas bli allt mer nödvändigt i takt med att vindkraften byggs ut i Sverige.

LÄS ÄVEN: Staten tjänar miljarder på elkrisen