Elyes Kouider
Inrikes

Tidigare våldtäktsmannen ofredade flicka sexuellt – dömd 17 gånger men utvisas inte

Publicerad 1/3/2021
Annons

Den 8 september 2020 satt en 15-årig flicka i Östermåla och väntade på bussen för att ta sig hem efter skolan. 29-årige Elyes från Tunisien, som flickan inte kände sedan tidigare och inte visste var en grovt kriminell våldtäktsman, satte sig bredvid henne.

Elyes började prata med flickan och kommentera att hon var söt, frågade om hennes fritidsintressen och vilka skolämnen hon gillar. Flickan märkte att Elyes tog på sitt kön utanpå mjukisbyxorna medan han pratade.

Hon kände obehag men tog på sig sina hörlurar och hoppades att han skulle lämna henne i fred. Elyes fortsatte dock att ställa frågor medan han smekte sig själv och stirrade på henne.

Flickans foto på Elyes i samband med att han ofredade henne sexuellt. Bild: Polisen.

Flickan har i förhör varit tydligt med att han inte kliade sig eller gjorde något annat som hon kan ha uppfattat på fel sätt. Hon har kunnat beskriva i detalj hur Elyes ”flyttade runt sitt kön” och gjorde handrörelser och att detta pågick i flera minuter. När bussen kom hörde hon Elyes säga att de skulle ses nästa dag, innan hon klev på.

Flickan har försökt glömma det hon utsattes för. När hon återupplever händelsen i minnet känner hon fortfarande obehag.

Elyes version

Elyes har under förhör uppgett att han endast hade sin hand i fickan när han använde sin mobil eller något annat. Han påstår sig inte ha kränkt eller raggat på någon någon eller kommenterat någons utseende men erkänner att han ställt frågor till en tjej vid busshållplatsen.

Tingsrättens bedömning

Tingsrätten anser att flickans berättelse och fotografi från händelsen bekräftar hennes version. Tingsrätten instämmer med att det när någon kliar sig ser annorlunda jämfört med när någon smeker sig.

Att Elyes ska ha kliat sig i skrevet under fem till sju minuter, utan någon sexuell intention i samband med att han stirrat på och interagerat med flickan är osannolikt, skriver tingsrätten.

Från domen:

Tingsrätten anser att hon befann sig i en utsatt situation när hon satt i en busskur på landsbygden och väntade på sin skolbuss tillsammans men den betydligt äldre och fysiskt större Elyes.

Hot, våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman

Den 6 maj 2019 var Elyes på resecentrum i Uppsala när en manlig och en kvinnlig ordningsvakt såg honom stå bredvid en person som de misstänkte sålde narkotika. Båda vakterna kände till honom sedan tidigare.

Elyes blev utåtagerande när han såg dem komma närmare sa att ”de skulle passa sig och att han skulle skjuta dem”.

I samband med ingripandet kastade Elyes en smörgås som träffade den manliga ordningsvakten i pannan och försökte sedan fly från platsen. Efter att vakterna jagat ifatt och fått ner honom på marken gjorde han motstånd genom att sparka med benen och kränga med kroppen.

Stal sprit på Systembolaget

Den 16 oktober 2019 på Systembolaget i Uppsala stal Elyes en flaska rom av märket ”Captain Morgan”. Värdet på flaskan var 150 kr.

Den 15 februari 2020 var Elyes åter på Systembolaget. Då stal han nio småflaskor med ”Jägermeister”. Han försvarade stölden med att han inte hade råd att betala för alkoholen.

Den 30 januari 2020 på ”Clas Ohlson” i Uppsala stal Elyes 3 paket rakblad för 597 kr. Den 25 maj 2020 stal Elyes på nytt rakblad från Clas Ohlson. Den gången tillgrep han sex paket för 1 199 kr.

Rakblad och kvitto. Bild: Polisen

Ringa stöld och ringa narkotikabrott

Den 7 november 2019 stal Elyes hörlurar för 699 kr på Teknikmagasinet. När han stoppades av polisen hade han cannabis och det amfetamininnehållande preparatet Elvanse på sig.

Elyes har ett recept på tabletterna men misstänks ha överdoserat dem för att få en ”ruseffekt”. Åklagaren kunde dock inte bevisa brott för amfetaminet.

Den 8 december 2019 var Elyes tillbaka på Teknikmagasinet. Då stal han åter hörlurar, denna gång till ett värde av 890 kr.

Skadegörelse och brott mot knivlagen

Den 19 juni 2020 såg några vakter när Elyes sprejade en vägg. Han förklarade tilltaget med att han hittat en sprejburk och även den kniv han hade på sig i samband med att han varit på väg till Strängnäs.

Polisens bilder på Elyes efter skadegörelserna.

I polisförhör har Elyes senare erkänt att han köpt kniven men hävdade att han skulle ha den för grillning. Samtidigt tycker han inte att den ska betraktas som någon kniv. Tingsrätten trodde inte på påståendena.

Polisens bilder på sprayburken, kniven och skadegörelserna.

Stöld

Den 18 oktober 2020 i Uppsala upptäckte personal på Ica Maxi att rakhyvlar låg på fel ställen och att stora mängder rakblad saknades. Film från butikens övervakningskameror visade att Elyes kunde identifieras som den skyldige. Enligt en anställd är Elyes välkänd av personalen.

Elyes stal även en högtalare, en större rakapparat och rakhyvlar. Värdet på stöldgodset uppgick totalt till 13 167 kr.

Stillbilder från butikens övervakningskameror visar Elyes stjäla. Bild: Polisen.

Polisens bild på de stulna rakbladsförpackningar.

Polisens bild på de stulna rakbladsförpackningar.

Polisens bilder på Elyes efter stölderna.

Släpptes av polisen – begick brott direkt

Enligt Elyes hamnade han inte långt ifrån en bilfirma när polisen släppt av honom efter stölderna på Ica Maxi. När han gick genom grinden satte han sig i en av bilarna och startade motorn.

Han blev påkommen av en person som konfronterade och avlägsnade honom. Polispatrull kom till platsen, grep Elyes och förde honom till polisstation.

Polisens bilder på fordonet och brottsplatsen.

Olaga hot och brott mot knivlagen

Den 14 september 2020 var Elyes på Mikaelsgården i Uppsala och uppträdde stökigt. Efter att han blivit avvisad kom han tillbaka och var även den gången utagerande.

När ordningsvakterna försökte avlägsna Elyes stretade han emot och när de ledde ut honom blev han arg och hotade en av vakterna genom att nämna att han skulle ”skicka sina kompisar från Gottsunda på honom”.

Ordningsvakterna påträffade en kniv som Elyes hade på sig. Polis tillkallades, kom till platsen och grep honom.

Från den 13 juni 2019 till den 29 februari 2020 har Elyes gjort sig skyldig till totalt fem fall av narkotikabrott.

Förekommer under sjutton avsnitt i belastningsregistret

Tingsrättens dom

Den 13 november 2020 meddelade Uppsala tingsrätt dom i målet gällande situationen med flickan på busshållplatsen och en lång rad andra brott.

Elyes Kouider, född 1991-10-04 och medborgare i Tunisien, dömdes för sexuellt ofredande, olaga hot, stöld, skadegörelse, hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, sex fall av ringa stöld, fem fall av ringa narkotikabrott och två fall av brott mot knivlagen.

Samhällsnytt har tagit del av dagboksblad från tingsrätten. Ingen information om överklagande förekommer.

Tidigare dömd för våldtäkt

Natten mot den 27 september 2008 var Linda, då 16 år gammal, på fest i Fruängen i södra Stockholm.

Efter att hon druckit lite alkohol tog hon sig till Slussen tillsammans men en tjejkompis. Båda uppger att de var relativt nyktra när de träffade på Elyes och en annan man. Alla fyra gick tillsammans in på McDonald’s och åt.

Linda har berättat att hon såg på Elyes ögon att han var berusad på grund av hans blick och rörelser. Utanför McDonald’s gick han vingligt tills alla satte sig bredvid varandra på en mur. Han kunde inte prata svenska, men hans vän översatte åt honom för Linda och tjejkompisen när de pratade med varandra.

Efter en stund började Elyes tilltvinga sig kyssar av Linda. Hon försökte värja sig genom att vika undan huvudet. Han drog henne då i armen och iväg bort till en plats där de andra i sällskapet inte kunde se dem, något som Linda upplevde som obehagligt.

Elyes började sedan ofreda henne, gjorde sugmärke på hennes hals och förde handen innanför hennes underkläder och fick in fingrarna i hennes underliv. Det gjorde ont. När han inte enkelt fick av hennes tights rev han sönder dem i grenen.

Knuffade undan och sa: ”Nej”

Under händelsen visade Linda att hon inte ville genom att att upprepade gånger knuffa undan Elyes och ta bort hans händer från sin kropp. Hon klargjorde också med tydliga ”nej” att hon inte ville. Detta gjorde hon på tre olika språk: svenska, engelska och arabiska.

Fick ner henne

Elyes vägrade dock släppa taget och tog fram sin penis och försökte få Linda att ta på den. När hon försökte ta sig loss slet han tag i hennes hårtofs. Linda ramlade bakåt, föll omkull och slog ryggen mot trappan.

Elyes knäppte upp sina byxor och gick emot henne samtidigt som Linda försökte fly genom att krypa uppför trappan. Tightsen, som hamnat vid hennes knän, hindrade henne från att komma undan och Elyes vräkte sig över henne. Hon såg att han hade sina byxor och kalsonger vid fotknölarna.

Penetrerades

Elyes grep tag om Lindas händer och höll fast. Hon försökte förgäves slita sig loss. Med sin andra hand lyckades han penetrera henne vaginalt. Då började Linda gråta. Elyes stönade i hennes öra och avbröt våldtäkten när hon klämde till så att han kände smärta.

Elyes utdelade en örfil och sa orden ”dum, inte”. Han knäppte sedan igen byxorna. Linda sprang till tjejkompisen. Hon berättade hysteriskt om övergreppet och ifrågasatte varför kompisen och den andra killen inte hade ingripit.

Blod i trosorna och mardrömmar

Från domen:

Dömdes

Den 20 november 2008 dömdes Elyes Kouider av Stockholms tingsrätt för våldtäkt. Påföljden blev sex månaders sluten ungdomsvård. Han blev även skyldig att betala 75 000 kr i skadestånd till Linda.

Den 28 januari 2009 meddelade Svea hovrätt sin dom efter att tingsrättsdomen överklagats. Lindas yrkande om ränta avvisades och tingsrättens dom fastställdes. Huruvida Elyes någonsin betalade skadeståndet framgår inte.

Saknar svenskt medborgarskap

Samhällsnytt har kontaktat Migrationsverket och frågat efter offentlig information om Elyes angående dennes uppehållstillstånd och medborgarskap. Myndighetens svar blev följande:

2007-11-26: Ansökan inkom
2008-05-05: Beslut, beviljas

2009-04-20: Ansökan inkom
2010-01-29: Beslut, beviljas

2011-01-03: Ansökan inkom
2013-02-13: Beslut, beviljas permanent uppehållstillstånd

Personen har inte sökt medborgarskap

Tre åklagare yrkade inte på utvisning

Samhällsnytt ringde upp kammaråklagare Ulrika Modin, som var den som lämnade in första stämningsansökan:

Varför yrkade du inte på utvisning för den tilltalade?

– Man kan yrka på utvisning om det handlar om allvarligare brott. Om det är uppenbart att personen kommer att fortsätta begå brott av samma sort så kan man det.

Han förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret. En av de tidigare domarna handlar om våldtäkt. Kollar ni på personen historik inför stämningsansökan?

– Vi tittar på en helhet. Det är helt rätt, det ska man göra. Det ska var likartad brottslighet och ständigt återkommande. Du kan höra med Johan G Delin, som hade hand om huvudförhandlingen, om han reflekterade över utvisning.

Kan man inför tingsrättsförhandling ta upp frågan om utvisning?

– Ja, det kan man.

Men Ulrika Modins påstående om att det ska vara ”likartad brottslighet och ständigt återkommande” för att utvisning ska bli aktuellt stämmer inte. Åklagarmyndighetens rättspromemoria, ”Utvisning på grund av brott – Vägledning för åklagare RättsPM 2019:5”, sidan 20, säger nämligen det raka motsatta:

Den tidigare brottsligheten behöver inte vara likartad med den aktuella. Det är tillräckligt att utlänningen visat sig vara brottsbenägen i allmänhet.

Vi ringde även upp åklagare Johan G Delin:

Ulrika Modin nämnde att du inför tingsrättsförhandlingen kunde ha yrkat på utvisning.

– Nej, det kan man inte. Det ska göras innan för att man ska kunna få ett yttrande från Migrationsverket. Jag kan inte svara på varför det inte yrkades från början under stämningsansökan. Jag fick det här ärendet på kort varsel innan förhandling.

Reflekterade du över om det hade gått att yrka på utvisning?

– Jo, jag reflekterade över det, men eftersom jag inte hade koll på när han kom till Sverige, hur länge han varit här osv var det inte läge att ta upp det.

Om du hade fått ärendet på bordet tidigare, hade du då kunnat yrka på utvisning?

– Det kan jag inte säga eller svara på på rak arm.

Samhällsnytt har också utan framgång ringt och per mejl sökt extraåklagare Sebastian Johansson, som lämnade in den andra stämningsansökan. I ett automatiskt mejlsvar fick vi följande information:

Hej! Jag är tjänstledig och återkommer augusti 2021.

Mikael Andersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons