➤ BISTÅNDSFINANSIERAT TERRORSTÖD I juli i år knivmördade den antisemitiske palestinske Hamas-terroristen Omar Al-Abed tre personer i en judisk familj i Halamish på Västbanken i Israel. Al-Abed hyllas nu som en hjälte av den palestinska tidningen Al-Hal som finansieras helt med svenska biståndspengar. Det berättar Mellanösternkännaren Tobias Petersson. 

Familjen Solomon firade sabbaten när de attackerades av Omar Al-Abed som lyckades knivhugga till döds fadern Yossi Salomon 70, dottern Chaya, 46 och sonen Elad, 36. Även Yossis fru Tova knivhöggs men överlevde. Övriga familjemedlemmar lyckades fly.

Det senaste numret av den med svenska biståndspengar via Media Development Center (MDC) på Birzeit-universitetet finansierade månadstidningen Al-Hal, innehåller ett reportage där man besökt terroristen Al-Abeds hemby Kobar och intervjuat ett antal personer. En av de personer som intervjuas är Omar Al-Abeds far, som oemotsagd får lägga skulden för sonens terrorattack på Israel.

Fadern: ”Morden var berättigade”
Fadern menar att trippelmordet på den sabbat-firande familjen var en berättigad reaktion på att Israel infört vissa restriktioner och säkerhetsrutiner för tillträde till Al Aqsa-mosken. Dessa åtgärder föranleddes av att palestinska kravaller iscensatts och terrordåd utförts på platsen.

Reportaget är hårt vinklat i syfte att porträttera Al-Abed som en hjälte. Det innehåller också felaktiga uppgifter ägnade att mer allmänt svartmåla den judiska närvaron i området och de säkerhetsåtgärder Israel har vidtagit för att skydda den judiska befolkningen från framtida terrordåd.

Tillfälliga åtgärder
Stängningen av moskén och de elektroniska portarna var en del av tillfälliga israeliska säkerhetsåtgärder efter en terrorattack som utförts från Tempelberget. En israelisk utredning visar att den heliga platsen använts som förvaringsplats för olika slags vapen som använts av terroristerna som utförde terrordådet vid Tempelberget.

I artikeln intervjuas också Wedad Barghouti, som är professor i media vid biståndsfinansierade MDC på Birzeit-universitetet. Han är precis som Omar Al-Abed född i byn Kobar. Barghouti beskriver Al-Abeds terrordåd som ett exempel på den heder och stolthet som finns hos befolkningen i byn Kobar.

Tidningen citerar även en hyllningsdikt tillägnad Al-Abed som författats av professor Barghouti, som i svensk översättning lyder som följer:

”Belägrad, (byn)Kobars natt är likt Kobars dag
Belägrad, Kobars resa har börjat.
Omar har gått den heroiska vägen efter att han målade stegen och dess insisterande.”

Dikten förekommer endast i den arabiskspråkiga utgåvan av tidningen. I den engelskspråkiga utgåvan som når ut internationellt har dikten plockats bort. Tidningen skapar därigenom en bild av sig själv för omvärlden och en annan för sin inhemska palestinska läsekrets.

Svenska skattepengar finansierar
Det är inte första gången som den med svenska skattepengar finansierade Al-Hal gör heroiska porträtt av antisemitiska palestinska terrorister och mördare. Tidningen har tidigare bl.a. intervjuat en palestinsk terrorist som suttit fängslad i Israel dömd för att ha mördat en judisk man i en överlagd terrorattack. Mordet begicks ögonen på den judiske mannens barn.

Efter att terroristen frisläppts av Israel som en del av Oslo-avtalet bereddes han möjlighet att gå en medieutbildning på Birzeit-universitetet, en utbildning som även de finansieras av Sveriges bistånd. Också detta dolde Al-Hal för omvärlden genom att bara publicera Intervjun på arabiska.

Den Sverige-finansierade tidningen erkänner inte heller Israels rätt att existera. Tidningens hållning är att hela staten Israel är olaglig ockupation. Man använder därför inte beteckningen Israel i sin journalistik, utan talar om den ”judiska staten” eller ”judiska ockupationsmakten”.

Al-Hal beskriver sig som en kritisk utmanande tidning som diskuterar kontroversiella frågor. Tidningen ges ut både i en pappersversion och digitalt på webben.

Samhällsnytt söker biståndsansvariga i Sverige för en kommentar.