8472372221_9535cc4a7f_z (1)

Financial Times högkvarter. Foto: Financial Times/Creative Commons

Utrikes

Tidningen Financial Times har ett verktyg som varnar om en artikel citerar för många män

Publicerad 11/19/2018
Annons

Financial Times har utvecklat ett verktyg som automatiskt varnar dess journalister om deras artiklar citerar för många män. Det är enligt tidningen ett försök att tvinga skribenter att titta efter kvinnor att inkludera i deras artiklar. De anser att 21 procent kvinnor av de citerade är för lite.

Det är en ”bot” som analyserar pronomen och tilltalsnamn för att avgöra om källan är manlig eller kvinnlig. Avdelningschefer blir sedan varnade om de inte framhäver kvinnor tillräckligt i deras texter, enligt the Guardian.

Tidningen bevakar många industrier som är manligt dominerade och säger sig vara intresserade av att attrahera fler kvinnliga läsare. Dess egen forskning påstår att kvinnor ogillar när artiklar förlitar sig mycket på citat från män.

Realtidsanalyser i framtiden
Personal blev informerade att automatiska textanalyser i framtiden kan varna dess journalister för brist på kvinnor medans själva artikeln skrivs.

Ett annat experiment visade att ”det är mer troligt att kvinnor klickar sig vidare på en bild av en kvinna och mindre troligt än män att klicka sig vidare på en bild bara innehållandes män”.

– De som använder sig av en hög andel citat från kvinnor har även fler kvinnor på deras bilder, och deras artiklar är vällästa av kvinnor, sa vice chef chefsredaktör Roula Khalaf i ett internt e-postmeddelande. Hon skrev också att kvinnor tenderar att medverka i artiklar om hälsa, immigration och EU:s IT-reglering och mindre om USA:s handel, oljeindustrin och bankväsendet.

Könsmässig och etnisk kvotering
Hon framhöll även att tidningens andel av kvinnor ökade från 20 till 30 procent mellan mars och augusti i år.

– Opinionsdelen spårar inte bara könet av dess skribenter utan även deras etnicitet och geografiska position, som den del i att få in fler kvinnliga röster, fler minoriteter i västerländska länder och fler lokala röster på andra ställen, sa hon fortsatt.

Förändringen tros ha att göra med att nyhetsredaktören Peter Spiegel väntas bli chefredaktör tidigt nästa år och ersätter Gillian Tett, som sägs vara motståndare till kvoteringen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons