Efter att det blågula blockets samarbetsavtal, det så kalla Tidöavtalet, blivit offentligt gick före detta utbildningsminister Anna Ekström (S) ut och kritiserade att en punkt för ökad säkerhet är anmälningsplikt avseende illegala invandrare. Attacken ledde sedan till en diskussion som rört upp känslorna.

I Tidöavtalet står att ”kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”, något som alltså inte varit fallet tidigare. På detta sätt vill man undvika att illegala invandrare rör sig fritt i det svenska samhället och att de som blivit nekade asyl och/eller utvisats också ska ut ur landet.

LÄS ÄVEN: Skenande vårdkostnader för illegala – nu uppe i kvarts miljard

Detta tycks Anna Ekström anse är något oerhört.

”Aldrig i livet”, blev det direkta svaret från en läkare vilket fick många reaktioner, bland annat att man på det sättet hjälper till att upprätthålla det redan stora skuggsamhället.

Ytterligare en som reagerade var polisen Viktor Adolphson, som kommenterade att ifall de nya reglerna kan stoppa en ny Rakhmat Akilov – som var i Sverige illegalt och låg bakom terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 – är det av godo.

LÄS ÄVEN: Malmös förlust en halv miljard – SD: ”Kan härleda det till massinvandringen”

”Herregud vilken människosyn har du”, blev reaktionen från en uttalad feminist.