Vid en pressträff på torsdagen gav regeringen och Sverigedemokraterna en uppdatering kring läget på migrationsområdet, där man haft som mål att minska inflödet till lägsta möjliga nivå. För första gången på flera decennier är det nu fler som utvandrar än invandrar – men samtidigt fortsätter tiotusentals medborgarskap att delas ut.

Enligt Tidöpartierna fortsätter fjolårets trend med ett minskat antal asylsökande och beviljade uppehållstillstånd. I Migrationsverkets prognos kan Sverige få det lägsta antalet asylsökande sedan 1997 och för första gången på 50 år har Sverige en nettoutvandring.

Till och med vecka 30 i år har totalt 5 600 asylansökningar registrerats, vilket är en nedgång med 27 procent jämfört med motsvarande tidsperiod förra året.

LÄS ÄVEN: Så ser invandringen ut efter 1,5 år med Tidöregeringen

– Regeringens arbete ger resultat. Antalet asylansökningar går mot en historiskt låg nivå, de asylrelaterade uppehållstillstånden fortsätter att minska och för första gången på 50 år har Sverige nettoutvandring. Denna utveckling mot en hållbar invandring är nödvändig för att vi ska kunna stärka integrationen och minska utanförskapet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Förbättrad folkbokföring

2023 ökade utvandringen bland migranter födda i länder som Irak, Somalia och Syrien och nettoinvandringssiffrorna för dessa var negativa.

Något man tror har bidragit till den förbättrade situationen är satsningarna på en förbättrad folkbokföring, något som bland annat kan innebära att registren över dem som varit skrivna i Sverige och fått bidrag men egentligen bott i andra delar av världen har rättats till.

Ifall det finns en stor andel svenskar, exempelvis såna som tröttnat på otryggheten och söker sig till andra länder, bland de som utvandrar nämns ingenting om.

Kritik

Medan regeringen slår sig för bröstet får man kritik – Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand är inte imponerad:

LÄS ÄVEN: Massutdelningen av svenska medborgarskap fortsätter