Efter en två timmar lång debatt i kommunfullmäktige blev Kungsbacka på tisdagskvällen nästa kommun att införa ett lokalt tiggeriförbud.

När M, SD, KD och lokalpartiet Kungsbackaborna hösten 2018 försökte driva igenom att det skulle krävas polistillstånd för att bedriva passiv pengainsamling på Kungsbackas gator och torg stoppades förslaget av förvaltningsrätten. Man hänvisade avslaget till att området som skulle omfattas av förslaget var för stort.

Förslaget som nu klubbats baseras i stället på samma modell som man använt i Vellinge där man pekat ut specifika platser där tiggeri ska vara förbjudet, bland annat runt livsmedelsbutiker och tågstationerna.

Förslaget gick igenom med 33 röster för och 26 emot. Förbudet träder i kraft den 1 april.

S beklagar

– Tiggeri är inget lämpligt sätt att försörja sig. Det låser in människor i fattigdom, säger Hans Forsberg (M) till SVT Nyheter.

Från socialdemokratiskt håll beklagar man det nya förbudet.

– Nu är det beslutat och nu finns Kungsbacka kommun med på kartan över de kommuner i Sverige som har beslutat om ”tiggeriförbud”. Jag och socialdemokraterna beklagar djupt detta beslut, säger kommunalrådet Eva Borg (S).