hammerglass-83663
Inrikes

Tillverkare av skottsäkert glas vinnare på kriminaliteten: ”Det har hänt något i samhället”

Publicerad 6/20/2018
Annons

Inget ont som inte har något gott med sig lyder ordspråket. Och det gäller i viss utsträckning även den eskalerande grova och våldsamma brottsligheten. Ett exempel är företaget Hammerglass som tillverkar okrossbart och skottsäkert glas och som nu ser orderboken fyllas som aldrig tidigare. Det skriver Dagens Industri.

Den yrkesgrupp som kanske tjänat mest på den ökande grova brottsligheten är försvarsadvokaterna som inte sällan kan plocka ut ett arvode i miljonklassen från staten för sitt arbete med att försvara en åtalad gängkriminell i domstol. Företag som säljer villalarm går det i spåren av de internationella stöldligornas allt tätare påhälsningar också bra för liksom andra entreprenörer i säkerhetsutrustningsbranschen med verksamhet riktad till såväl privatpersoner som utsatta verksamheter som sjukhusens akutmottagningar.

Det är numera snudd på vardag att det skjuts på gator och torg. För de allra flesta är detta ett problem. För företaget Hammerglass är det däremot en möjlighet och grunden för en affärsidé. Företaget säljer glasprodukter som kan stå emot såväl pistolskott som granatsprängningar. Och efterfrågan har ökat dramatiskt. Det berättar Hammerglass VD Bengt Nilsson.

– Det har hänt något i samhället. För fem år sedan efterfrågade ingen skottsäkert glas, nu får vi en förfrågning i veckan.

Bengt är egentligen reklamare men halkade för tio år sedan in i skottsäkert glas-branschen efter att ha sett en demonstration av en glasprodukt på en mässa och av ren nyfikenhet kontaktat produktens uppfinnare Torbjörn Timmermans. Samtalet resulterade i att Bengt beslöt hjälpa entreprenören med marknadsföringen. Och på den vägen är det. Nu är Bengt VD för bolaget.

Aktivera ljudet i videospelaren.

Efter en måttlig omsättning de första åren har verksamheten nu tagit rejäl fart. Och huvudförklaringen är den ökade efterfrågan på skottsäkra glasprodukter som den ökande väpnade gängkriminaliteten resulterat i.

Skottsäkert glas är egentligen en felaktig benämning förklarar Bengt. ”Glaset” är i själva verket en form av plast, så kallad polykarbonat som är 300 gånger starkare än glas. Problemet med materialet har varit att det lämpat sig dåligt för användning i fönster på grund av att det är känsligt för solljus och rengöringskemikalier och isolerar dåligt mot kyla. Bengt berättar att Torbjörn Timmermans lyckats lösa de här problemen genom att utveckla en ytbehandling baserad på nanoteknik.

Kärnverksamheten är numera riktad mot att sälja glaset till byggnader som riskerar att utsättas för brott. Bengt nämner tågstationer och busskurer som ofta utsätts för skadegörelse. Men också butiker, skolor och polisstationer där behovet av skydd för att upprätthålla tryggheten ökat.

Bengt är förstås glad över att det går bra för företaget men har ändå blandade känslor eftersom framgångarna inte bara beror på att man utvecklat bra produkter utan också på en negativ samhällsutveckling:

– Vi har sett en tydlig strukturomvandling i samhället med mer vandalism, mer behov av skydd och en allmän känsla av osäkerhet. Det är tråkigt förstås men driver efterfrågan för oss.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons