Sverigedemokraterna i Stockholms stad hade under valrörelsen kampanjaffischer med texten ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”. Artisten Jason ”Timbuktu” Diakité valde att stämma SD då han ansåg att partiet gjorde intrång i hans upphovsrätt till låten ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”. Under torsdagen slog Stockholms tingsrätt fast att partiet inte gjort intrång i upphovsrätten med hänvisning till att frasen saknar verkshöjd, rapporterar SVT.

”Domstolen har ansett att den låttitel och det textavsnitt från samma låt som målet rörde inte är tillräckligt originella för att vara upphovsrättsligt skyddade”, skriver Patent- och marknadsdomstolen.

Rådmannen Alexander Ramsay säger till SVT att Timbuktus låttitel från början är ett översatt engelskt uttryck.

”Det har haft stor betydelse att artisten utgått från ett engelskt uttryck när han författade titeln och textavsnittet. Det kreativa tillskott han gett uttryckets formulering vid översättningen till svenska har bedömts vara begränsat”, säger han.

I sociala medier kommenterar man utfallet genom att skoja till det med den berörda frasen.

https://twitter.com/BjorklundVictor/status/1200000178817847296?s=19

Uttrycket anses vara väletablerat i populärkulturen

Olika varianter av frasen har används i andra artisters låtar, poängterade SD:s försvar. Bland andra Joakim Thåström, Loretta Lynn och Ewa Roos har sjungit så.

Domstolen skriver angående de andra kända låtarna att:

”Även om uttrycket alltså använts i populärkulturen långt innan Jason Diaktité skrev sin låt finner domstolen i och för sig ingen anledning att betvivla Jason Diakités uppgifter att han inte kände till dessa musikverk när han skrev de nu aktuella textavsnitten. Det framstår dock som i vart fall möjligt att den engelska versionen av uttrycket är tämligen etablerad.”

Nu ska Jason Diakité och Universal music publishing ersätta SD Stockholms stad för deras rättegångskostnader om 275 000 kronor, står det i domen.