I dag skulle rättegången mot den ’ensamkommande’ migrant som eldade ned ett asylboende i Blekinge för ett och ett halvt år sedan. Men nu ställs rättegången in eftersom gärningsmannen är spårlöst försvunnen.

Det var på förmiddagen den 14 juni år 2017 som polisen och räddningstjänsten mottog ett larm om brand vid asylboendet Lindemohemmet i Asarum. När de anlände till platsen var stora delar av lokalen övertänd.

En boende greps misstänkt för grov mordbrand. Men trots gripandet kan rättegången nu inte inledas. Anledningen är att den ’ensamkommande’ mannen är spårlöst försvunnen. Vad som händer härnäst är fortfarande oklart, rapporterar SVT.

– Som jag ser det har jag två val. Antingen lägger jag ner åtalet, eller så begär jag honom häktad i sin frånvaro så att han förs till Sverige. Men då tingsrätten tidigare valt att inte häkta honom med tanke på att han ansågs minderårig vet jag inte hur de möjligheterna ser ut, säger åklagaren Malin Niklasson.

I polisförhör erkänner mannen att han tände på sitt rum men nekar till brott eftersom han inte trodde att elden skulle sprida sig. Anledningen till att han satte eld på rummet uppges vara Migrationsverkets beslut att skriva upp hans ålder och meddela avslag på asylansökan.

Trots att Migrationsverket skrivit upp hans ålder och därmed gjort honom myndig valde ändå Blekinge tingsrätt tro på mannens historia som minderårig och försatte honom därför på fri fot. Sedan dess är mannen försvunnen och nu vet ingen var han befinner sig. Det innebär att åtalet kan läggas ned för en brand som har kostat skattebetalarna stora summor.

– Jag tycker att tingsrätten borde ha gått på Migrationsverkets bedömning, så att en ny utredning kunnat göras när han satt frihetsberövad, men så blev det inte, säger Niklasson.