Rättegången har avslutats i det uppmärksammade fallet med mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla. Pojkvännen, 23-årige kurdiske asylmigranten Tishko Ahmed – vars bakgrund Samhällsnytt var först med att rapportera – fälls för brottet. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domstolen beslutar om påföljden blir fängelse eller vård.

Uddevalla tingsrätt meddelade på onsdagen att man finner Tishko skyldig till det brutala styckmordet på flickvännen Wilma. Den tekniska bevisningen har varit stark, bland annat påträffades Wilmas avhuggna huvud i en väska hemma hos Tishko.

LÄS MER: Wilmas misstänkta mördare skulle utvisas – sökte igen och fick medborgarskap på rekordtid

Formellt är Tishko inte fälld för brotten förrän det rättspsykiatriska utlåtandet ligger på bordet och domstolen meddelat påföljd. I praktiken är beskedet från tingsrätten på onsdagen dock att likställa med ett om fällande dom.

LÄS MER: Wilma styckades med kökskniv när hon gjorde slut: ”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen”

Hedersrelaterat skräckvälde

Det var i mitten på november förra året som Wilma försvann. Kort därefter greps pojkvännen Tishko misstänkt för att ha mördat henne. Under utredningen har det framkommit att han hållit Wilma i ett hedersrelaterat skräckvälde med hänvisning till islamisk lag.

LÄS MER: Pojkvännen åtalas för mordet på Wilma – hade hennes huvud i en väska i hemmet

Wilmas underkastelse var dock inte tillräckligt långtgående och relationen slutade i att den missnöjde Tishko mördade henne med en kökskniv och sedan styckade kroppen. Han fälls därför också för brott mot griftefriden.

LÄS MER: Nya uppgifter: Wilma misstänks ha mördats i pojkvännens lägenhet

Expressen kritiseras för oetisk rapportering

En av de första medierna att rapportera om att Tishko fälls var Expressen/GT. Tidningen får nu kritik för den vinkel man valt för artikeln. Den enda som tillåts komma till tals är Tishkos försvarsadvokat som i en filmad intervju får frågan ”Hur mår din klient nu?” och bereds stort utrymme att ifrågasätta Tishkos skuld.

LÄS MER: 17-åriga Wilma bekräftas död – kroppsdel hittad

Det är i skrivande stund oklart när det rättspsykiatriska utlåtandet är klart och domstolen kan meddela påföljd.

LÄS MER: Wilmas misstänkta mördare fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd 2007