Tjeckien har hamnat i hetluften efter att landet beslagtagit ett stort parti skyddsutrustning, däribland över 100 000 ansiktsskydd, som var på väg till Italien. Nu har landat svarat med att kalla det för ett misstag och kompenserat Italien med andra skydd samtidigt som en utredning av det inträffade pågår. 

LÄS ÄVEN: Ryska flygplan med medicinska förnödenheter har landat i Italien

I Italien fortsätter coronasmittan att skörda människoliv. Hittills har 59 138 smittats och hela 5 476 har avlidit. Nyligen uppmärksammades det att Kina donerat en stor mängd ansiktsskydd till landet. Men dessa hade sedan beslagtagit i Tjecken, något som har väckt ilska bland italienare.

Nyligen framkom mer information i ärendet som visar att det rör sig om en delleverans på 100 000 av totalt 680 000 ansiktsskydd som den tjeckiska polisen beslagtagit från ett lager.

Enligt den tjeckiska regeringen har ett företag som varit involverat i leveransen av maskerna sysselsatt sig med att kraftigt höja priserna på skyddsutrustning som var avsedda för sjukvården. I lagret fanns även ett parti ansiktsskydd som skulle till det krisdrabbade Italien.

Kompenserar landet

Brittiska Independent rapporterar att Tjeckiens utrikesminister Tomáš Petříček har lovat Italien kompensation genom att sända 110 000 ansiktsskydd. Tjeckien ordnar även hemresa för 43 italienska turister som fastnat i landet sedan gränserna stängdes.

Tyskland retar upp grannländer

Ett land som däremot stoppar transporter av medicinsk skyddsutrustning är Tyskland.

I början av mars uppmärksammade Bloomberg att Tyskland har stoppat laster av hundratusentals ansiktsskydd till Schweiz och Österrike som var på väg ut ur landet. Detta sedan Tyskland förbjudit all export av skyddsutrustning för att själva stå förberedda inför coronasmittans framfart.

Österrikes finansminister Margarete Schramböck kritiserar Tyskland för agerandet att hålla kvar produkter som landet inte ens äger.

– De här produkterna är ämnade för den österrikiska marknaden och deras [Tysklands] åtgärd skapar problem i andra länder, kommenterade Schramböck.

LÄS ÄVEN: EU-länder stoppar export av vårdutrustning till Sverige