➤ På tisdagen rapporterade Samhällsnytt att Trump-regeringen i USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och avser att manifestera det med att flytta sin ambassad dit från Tel Aviv. Beslutet tycks nu få en dominoeffekt. Tjeckien är först ut med att följa USA:s exempel.

Sent på onsdagen offentliggjorde det tjeckiska utrikesministeriet ett pressmeddelade i vilket man skriver att man, i avvaktan på att fredsförhandlingar mellan Israel och ’Palestina’ ska ge något resultat, erkänner Jerusalem som huvudstad i Israel i enlighet med den demarkationslinje som drogs 1967. Man aviserar också att man i likhet med USA planerar att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Den tjeckiska regeringen reserverar sig dock för att Jerusalem i en framtida tvåstatslösning ska kunna vara huvudstad i både Israel och en ’palestinsk’ stat. Även ambassadflytten vill man samordna med andra länder och intressenter.

Tjeckien har länge haft starka och goda relationer med Israel som sträcker sig tillbaka till Tjeckoslovakien-tiden med undantag för perioden av kommunistisk diktatur då relationerna med Israel var mestadels brutna.

Donald Trump har intagit en något tuffare hållning för USA i frågan. I ett uttalande tidigt på onsdagen konstaterade presidenten att man ”efter två decennier av fredsförhandlingar mellan Israel och palestinier inte har kommit närmare en varaktig fred. Trump slog fast att ”det vore dårskap att tror att en upprepning av exakt samma formel nu skulle ge ett annat och bättre resultat”. Trumps tal om Jerusalem kan ses och/eller läsas i sin helhet HÄR.

Det är dags att pröva något nytt, ansåg Trump och deklarerade att ”det är hög tid att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad”.