tjeckien-vapen-pistol

Foto: Arz / Alian Gear Holster, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Tjeckien ger medborgarna rätt att beväpna sig

Publicerad 7/24/2021
Annons

Efter att senaten och överhuset i parlamentet gett grönt ljus har den tjeckiska staten nu gett landets medborgare rätt att i enlighet med konstitutionen inneha vapen för självförsvar.

Beslutet har tagits som ett svar på EU:s ställning för reglering gällande köp och innehav av vapen. Enligt lagförslagets författare kommer denna konstitutionella förändring att ta bort begränsningar för att bära vapen och stärka Tjeckiens position i frågan i debatterna kring ytterligare EU-regleringar.

Ändringen har gjorts i kapitlet om grundläggande rättigheter och friheter där den nya artikeln nu garanterar medborgare rätten att försvara sitt eget eller en annan persons liv med hjälp av vapen. Kvar återstår bara att president Miloš Zeman skriver under lagen.

Illegala vapen

Enligt senator Martin Červíček kan lagen inte bara vara symbolisk men även fungera som en försäkring inför framtiden där EU:s regler kan bli än hårdare. Han menar även att avväpningen av medborgare inte ger större säkerhet då kriminella kan få tag på illegala vapen. EU-kommissionen har motiverat sitt ställningstagande med att bekämpa terrorism.

Tillägget möjliggjordes av en namninsamling som 102 000 personer skrivit under.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons