I samband med att HBO-serien Chernobyl gjorde stor succé ökade antalet besökare i staden Pripjat kraftigt. Nu hoppas man på att öka antalet ännu mer och få ett erkännanden av Unesco.

Reaktorolyckan i Tjernobyl i april 1986 gjorde så att den så kallade förbjudna zonen kommer vara obeboelig i 24 000 år på grund av den livshotande strålningen. Olyckan har gett upphov till en omfattande turism som ökade till rekordhöga 124 000 personer efter HBO-serien.

Nu vill Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatjenko öka denna siffra till en miljon per år. För att möjliggöra detta skulle det krävas att delar av området som i dag är fallfärdigt rustas upp. Detta skulle i sin tur kunna motiveras av att Unesco sätter upp området på sin världsarvslista.

– Det skulle göra det möjligt att anlägga vägar och skapa en infrastruktur. Det kan bidra till att bevara byggnaderna där, skapa ett kollektivt minne och förändra vår attityd till zonen, säger kulturminister Tkatjenko.

Världsberömd attraktion

Ministern får medhåll från Maksym Polivko som jobbar som turistguide i den förbjudna zonen.

– Tjernobylzonen är redan idag en världsberömd attraktion. Den lockar turister till Ukraina. Tyvärr har zonen för närvarande ingen officiell status. Om den skulle få det i framtiden vore det enbart av godo, säger Polivko.

Ukraina avser att lämna in en officiell ansökan till Unesco i mars vars process kan dröja fram till 2023.