halmstad-83773
Inrikes

Tog emot 300 ’ensamkommande’ – nu tvingas Halmstad skära ned välfärden med 60 miljoner

Publicerad 10/19/2018
Annons

I spåren av med asylkaoset och systemkollapsen 2015 öppnade politikerna i Halmstad kommun sina hjärtan för över 300 så kallade ensamkommande flyktingbarn. Nu kommer den ekonomiska baksmällan. För att lösa det stora budgetunderskottet måste välfärdstjänsterna för kommunens invånare bantas med 60 miljoner kronor. Det rapporterar bland annat SR P4 Halland.

Besparingsbeslutet och den bakomliggande utredningen av kommunens vacklande ekonomi ligger ännu så länge på tjänstemannanivå och har ännu inte klubbats av politikerna. Man hoppas på att staten i stället ska falla till föga och kliva in och kompensera kommunen för de höga asylmottagandekostnaderna.

På Socialförvaltningen, där enligt besparingsförslaget merparten av nedskärningarna ska ske, anser man att staten inte infriat givna löften om att hålla kommunen ekonomiskt skadeslös för mottagandet av de ’ensamkommande’. Man menar också att man inte haft möjlighet att avgöra hur många som skulle komma till kommunen

– De som kom de kom, säger Ella Kardemark, kristdemokratisk politiker och ordförande i socialnämnden, till SR P4.

Hon berättar att förvaltningen i Halmstad under lång tid tvingats ligga i konstant krisberedskap för att kunna hantera alla ’ensamkommande’ som strömmade in till kommunen. Att staten ändrat sig och dragit in på de pengar man lovat kommunen för de ’ensamkommande’, får ”stora ekonomiska konsekvenser” för Halmstadsborna, förklarar Kardemark.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons