Två tonåringar på rymmen från HVB-hem misstänks för att ha avlossat ett 30-tal skott mot en lägenhetsdörr i södra Stockholm. Tonåringarna som är 14 respektive 15 år gamla greps strax efter händelsen och nu häktas 15-åringen på sannolika skäl misstänkt.

De senaste dagarna har skjutningar och bombdåd avlöst varandra i Stockholm. På juldagen mördades en gängtopp i Rinkeby och nästföljande dagar har flerfamiljshus i södra Stockholm utsatts för både bombdåd och skjutningar.

Det var på onsdagskvällen avlossades ett 30-tal skott från automatvapen mot en lägenhetsdörr i Gubbängen. Men enligt polisen ska skyttarna avlossat skotten mot fel dörr. En polispatrull som befann sig i närheten av adressen kunde gripa 14- och 15-åringen kort efter skjutningen.

På fredagen häktades 15-åringen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

Båda skyttarna var på rymmen

Det framgår av medierapporteringen att 15-åringen rörde sig i kriminella kretsar och ska ha placerats på ett HVB-hem i november. Detta efter flera orosanmälningar och misstankar rörande rån och övergrepp i rättssak. Men 15-åringen rymde från HVB-hemmet efter bara tre dagar.

Den andra skytten, 14 år gammal och därför inte straffmyndig, ska också ha varit på rymmen från ett HVB-hem. Det rapporterar Expressen.

”Bor i ett av världens tryggaste länder, hur kan det hända?”

I den lägenhet som tonåringarna sköt mot bor en man i 70-årsåldern. Efter att ha bevittnat ett 30-tal skotthål i sin dörr känner sig mannen chockad. Mannen undar hur det kunde hända eftersom han ser Sverige som ”ett av världens tryggaste länder”.

– Jag bor i ett av världens tryggaste länder, hur kan det här hända?, säger mannen till DN.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se när gänget spränger flerfamiljshuset i Stockholm