Lise Tamm, chef för riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, omplaceras vid årsskiftet efter sin kritik mot regeringen. Det uppmärksammar SVT.

Lise Tamm har bland annat gjort sig känd för att likna den utsatta Stockholmsförorten Rinkeby vid en ”krigszon”. Hon menar att den svenska polisen borde ta intryck från länder som plågats av inbördeskrig, som El Salvador och Colombia, och lära sig hur myndigheterna arbetar där för att lösa problemen.

LÄS ÄVEN: ”Rinkeby är nästan som en krigszon” – jämförs med Colombia och El Salvador

Tamm har även kritiserat regeringens ovilja att ta tag i det omfattande bidragsfusket i Sverige. I en intervju med Samnytt i somras ställde hon sig frågande inför att regeringen då tillsatt en fjärde utredning om bidragsfusk istället för att genomföra de förslag som redan presenterats i inte minst Ann-Marie Beglers utredning från 2020.

– Jag vet inte vad den här utredningen ska göra i förhållande till den hon har gjort? frågade sig Tamm då.

LÄS MER: Regeringen tillsätter ny utredning om bidragsfusk – trots TRE tidigare utredningar

Rädd att bli citerad

När Samnytt intervjuade Lise Tamm för ett halvår sedan var hon rädd för att uppfattas som regeringskritisk, trots att hon kritiserade regeringens agerande.

– Jag har inte framfört någon kritik. Nu spelar jag in det här. Jag har inte framfört någon kritik. Det jag har sagt är att det har gjorts flera utredningar och vi blir bara glada om det blir verkstad av utredningarna, påpekade hon.

Hon bad även om att slippa bli citerad med sitt namn, och ville vara anonym, trots att hon är myndighetschef. Det önskemålet kunde Samnytt naturligvis inte tillmötesgå.

– Jag vill inte bli ett politiskt slagträ, sade hon.

Nu ska alltså den regeringskritiske åklagaren ”omplaceras” vid årsskiftet. Överåklagare Thomas Häggström, som är Tamms chef och leder Nationella åklagaravdelningen, vill inte kommentera varför hon omplaceras. Det är oklart vad Lise Tamms nya arbetsuppgifter blir.

Samnytt söker Lise Tamm.