Den föregående helgen höll LO kongress där man valde ny ordförande. Men kongressen präglades av turbulens efter att valberedningen med bara timmar kvar till beslutet plötsligt hade dragit tillbaka förslaget att Pim van Dorpel, Hotell och restaurangfackets vice ordförande, skulle bli nästa LO-ordförande. Pim van Dropels avhopp kom efter uppgifter att han var ”Sverigevän” som ung och ägnades åt att ”heila”.

Susanna Gideonsson som varit LO-ordförande sedan sommaren 2020 valde att inte ställa upp för omval med hänvisning till personliga skäl.

LÄS ÄVEN: Här gör s-ministern nazisthälsning

Kampen för att bli ny LO-boss stod mellan valberedningens första förslag, Pim van Dorpel från Hotell och restaurangfacket, och Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Bara timmar innan kongressen skulle fatta beslut drog valberedningen tillbaka sitt förslag med Pim van Dorpel som toppkandidat. Enligt valberedningens ordförande Tomas With var man sedan tidigare införstådda med att Pim van Dorpel är dömd för rattfylla och är en nykter alkoholist – men utöver det kom det även in uppgifter att fackpampen ska ha varit nynazist under sin skolgång.

– Vårt problem var att vi inte fick den här informationen innan vi lade vårt förslag, berättar Tomas With till TT.

I en intervju med tidningen Arbetet har Pim van Dorpel öppnat upp anledningen till att det inte blev något uppdrag som LO-boss. Fackpampen vill inte kännas vid anklagelserna att han ska varit nazist utan menar att han var ”Sverigevän”.

– Jag bekände mig inte till nazismen. Men jag kallade mig för patriot eller Sverigevän, berättar han.

Vidare säger sig van Dorpel ha varit en ”svag och utsatt person” vilket var anledningen till att han ska hamnat i ”skinneskallekulturen”.

– Men jag gjorde säkert vad som helst för att passa in. Jag har kanske heilat på fester, på fritidsgårdar. Det kan säkert finnas bilder och filmer. Men jag vet inte, sägervan Dorpel till Arbetet.

Ny LO-boss känd från kampanj med ”fittmössor”

Efter Pim van Dropels avhopp valdes Byggnads ordförande Johan Lindholm till ny ordförande i LO.

Lindholm uppmärksammades 2017 när han tillsammans med Byggnads förbundsstyrelse ville visa solidaritet med de få kvinnorna som arbetar inom byggbranschen genom att bära rosa hemstickade mössor på en bild – så kallade fittmössor. En bild som styrelsen blev hånade för.

– Folk får tycka vad de vill. Vi jobbar stenhårt med jämställdhetsfrågor och lägger mycket tid och resurser på att få en bransch som är välkomnande för alla, sa Johan Lindholm om utspelet.

Johan Lindholm och medarbetare. Foto: Byggnads

LÄS ÄVEN: Här gör s-ministern nazisthälsning