Ryssland har länge varit en ”bankomat” för Sverigedemokraterna. Det hävdar Socialdemokraternas EU-parlamentariker Evin Incir i ett anförande i EU-parlamentet.

Det var i onsdags som EU-parlamentet debatterade på temat: ”Relationerna mellan den ryska regeringen och dess diplomatiska nätverk, och extremistiska, populistiska, anti-europeiska partier samt vissa andra europeiska politiska partier, mot bakgrund av kriget”.

Under debatten försökte ledamöterna överrösta varandra med anklagelser om kopplingar till Ryssland, prat om att ”avputinisera” EU och påståenden om att Kreml ligger bakom det man menar är dåligt i respektive hemländer.

SD:s ”bankomat”

En av dem som tog till orda var Socialdemokraternas EU-parlamentariker Evin Incir. Hennes måltavla var, föga förvånande, Sverigedemokraterna.

– Att de populistiska rörelserna i EU är Putins marionetter är tyvärr inte förvånande, men det är fruktansvärt. Ryssland har länge varit en bankomat för de högerextrema politiska krafterna i vår union – till och med för Sverigedemokraterna som var här för bara ett par minuter sedan och hävdade att de röstade på ett visst sätt. Samtidigt har de avslöjats ha direkta kopplingar till Kreml! utbrast hon och fortsatte:

– Det räcker inte att säga att man röstar på ett visst sätt, man måste också klippa navelsträngen till Kreml.

Incir avslutade med att anklaga ”populister, extremister och odemokratiska EU-krafter” för att ”frodas på krigsbrott”.

Vägrade svara på frågor

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers bad efter Evin Incirs anförande om att få bemöta hennes påståenden med följdfrågor, en så kallad blåkortsförfrågan, något hon avböjde att gå med på.

Senare dementerade S-parlamentarikern att hon påstått att SD fått pengar från Ryssland.

– Jag sade inte att Sverigedemokraterna haft finansiellt stöd (från Ryssland red anm.), men det är uppenbart och det finns bevis för att det har funnits direkta kopplingar, sade hon.

Turkiet: Evin Incir är terrorist

Evin Incir har kurdisk invandrarbakgrund och har av Turkiet pekats ut som terrorist med kopplingar till PKK. Enligt den turkiska regeringen har hon och flera andra kurdiska politiker i Sverige tagit en ”aktiv roll” i konflikten i den turkiska delen av Kurdistan.

Incir har avfärdats anklagelserna och sagt att hon är ”sårad och förbannad över de lögner som sprids”.

LÄS ÄVEN: Turkiet: Flera S- och V-politiker i Sverige är terrorister