tag

Foto: Christian Gidlöf

Inrikes

Trafikverket inför nytt it-system – ber anställda att jobba gratis

Publicerad 12/12/2022
Annons

Efter ett beslut från EU som bland annat innebär att tågtrafik ska skötas digitalt håller Trafikverket på att införa ett nytt it-system. För att undvika kaos har myndigheten uppmanat anställda att hoppa in i dag, söndag, för att arbeta. Men de anställda som ställer upp på söndagen får ingen lön för sitt arbete.

Både Trafikverket och tågbolagen har varnat för att det kan förekomma störningar under söndagen på grund av det nya planeringssystemet som bland annat innebär att tidtabellerna kommer att skapas automatiskt. SJ gick tidigare i veckan ut och sade att de inte fått möjlighet att implementera det nya systemet fullt ut mot sina system.

”Till följd av systembytet finns det risk för störningar i tågtrafiken under kommande veckor. Detta påverkar alla tågoperatörer i Sverige, inklusive SJ. För dig som ska resa med tåg under de närmsta dagarna kan det innebära förseningar och inställelser”, skriver SJ på sin hemsida.

Trafikverket erkände på fredagen, i en kommentar till Expressen, att det varit förseningar i projektet som skapat problem för tågbolagen.

Uppmanar anställda att jobba gratis

De senaste veckorna har Trafikverket börjat uppmana sina anställda att ställa upp och arbeta i dag, söndagen den 11 december, för att det annars kan bli kaosartat för resenärerna.

”På söndag sker ett historiskt systembyte på järnvägen i samband med tidtabellskiftet. En förfrågan har gått ut där vi sökt frivilliga informationsvärdar, anmälan är nu stängd och information skickas ut till berörda.”, skrev myndighetens ledning på sitt intranät. Detta under rubriken ”Ta på dig en gul väst och kom – resenärerna behöver dig!”.

Men de anställda förväntas ställa upp och arbeta gratis. Någon lön för söndagen erbjuds inte. Till Expressen säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson att ”man får ingenting betalt”.

– Vi kommer uppmärksamma de som varit med. Men det är inget extra betalt. Då blir det mer besvärligt, säger han.

LÄS ÄVEN: 650 000 skattekronor på reklamfilm om Trafikverket

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons