andirue

Traktorer i Bonn. Foto: Andi Rue

Utrikes

Traktormanifestationerna når Tyskland – tusentals jordbrukare protesterar mot ”ekokrigare”

Publicerad 10/24/2019
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om jordbrukare i Nederländerna som i långa traktorföljen tagit över motorvägar i protest mot landets nya enligt dem repressiva jordbrukspolitik. Nu har även Tysklands jordbrukare tröttnat på hur de blir behandlade. På tisdagen intog de gatorna med sina traktorer.

Tusentals tyska bönder har nu gått i Nederländernas fotspår. De tog sig, tillsammans med sina traktorer, in till ett stort antal städer och protesterade mot regeringens som de anser miljöaktivistiska agenda och de fientliga attityder som jordbruket får stå ut med på grund av ”urbana ekokrigare”.

Enligt tidningen Die Welt anlände 2000+ traktorer till Bonn, men även i andra större tyska städer som Hamburg, Berlin, München och Hannover tog traktorer över gatorna. Traktordemonstrationerna anordnades av en tysk grupp som kallar sig ”Land skapar anslutning”.

Demonstranterna bar skyltar med budskap som ”Utan bönder, inga pommes frites” och ”Kära kund, jag är fortfarande här. Snälla prata med mig, inte om mig.”

Tysklands jordbrukare känner att de blivit syndabockar i debatten om miljöproblem. De menar att de hamnat i kläm när grupper av miljöaktivister ständigt målar upp dem som förorenare och djurplågare. På gruppens Facebooksida ger de uttryck för en oro inför att yrket ska tappa status och bli mindre attraktivt för kommande generationer.

Bönderna oroar sig också för allt fler tuffa förordningar. Bland annat har regeringen föreslagit att minska nitratinnehållet i grundvatten och att det ska ske genom att minska användningen av vissa gödselmedel som bönderna använder, uppger The Local de.

LÄS ÄVEN: Nederländska jordbrukare i traktorprotest mot ”grön fascism”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons