high court glasgow

Faksimil Google

Utrikes

”Transkvinna” våldtog två kvinnor – med ”hennes penis”

Publicerad 1/22/2023
Annons

En 31-årig ”transkvinna” – alltså en man som vill vara kvinna – i Skottland står åtalad för att ha våldtagit två kvinnor med ”hennes penis”. Isla Bryson nekar i Skottlands högsta domstol i Glasgow till anklagelserna om att ha utfört två sexuella övergrepp på två olika kvinnor med fyra års mellanrum, rapporterar The Scottish Sun.

Isla Bryson, som innan sitt namn- och könsbyte hette Adam Graham, stod inför fyra anklagelser på tisdagen – den första av fem rättegångsdagar.

Advocate Depute John Keenan KC läste upp ett gemensamt avtalsprotokoll för juryn om att Brysons ”döda namn” var Adam Graham. I anteckningen med överenskomna fakta förklarades att ett ”dött namn” är namnet ”en transperson gavs vid födseln och inte längre använder vid övergången”.

Keenan berättade för juryn att Isla Bryson nu identifierar sig som en transkvinna och står inför en operation för att slutföra ett könsbyte.

LÄS ÄVEN: Ny spansk lag: ”Transbarn” får byta juridiskt kön

De misstänkta övergreppen

Det första påstådda övergreppet ska ha skett den 16 september 2016 i en fastighet där Bryson ska ha penetrerat en kvinna och ”således våldtog henne”. Åtalet hävdar vidare att Bryson drog ner kvinnans kläder, brottades med henne och höll fast henne.

Juryn delgavs också anklagelser om att Bryson, efter att ha begått våldtäkten och var medveten om sin skuld, instruerade det kvinnliga offret att ”tvätta sängkläder” dagen efter. Det hävdas vidare att Bryson i samband med detta instruerade kvinnan att ”inte avslöja det som hänt för någon” och fortsatte med att ”hota hennes familj om hon skulle göra det” i ett försök att ”förstöra bevis”, ”undvika upptäckt, arrestering och åtal” och ”besegra rättvisans slut”.

Utöver det övergreppet delgavs juryn anklagelser om att Bryson ska ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i Glasgow den 27 juni 2019 – något som Bryson själv hävdar var sex med samtycke. Enligt åtalet ska Bryson ha bitit kvinnan, lagt sig ovanpå henne, gripit tag i hennes kropp och hållit fast henne för att sedan ha våldtagit kvinnan ”till hennes skada”. Han ska även ha misshandlat kvinnan dagen efter genom att slå henne på kroppen.

När mamman och systern till det ena offret vittnade på fredagen beskrev de Isla Bryson, då Adam Graham, som ”flintskallig” och ”tjock”. Han ska även ha haft en ansiktstatuering liknande tungviktsboxaren Mike Tysons.

Rättegången är i skrivande stund inte avslutad.

LÄS ÄVEN: Domstolsbeslut: Transkvinnor får ta styrelseplatser öronmärkta för kvinnor

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons