Efter flera kontroversiella fall där transkvinnor, alltså biologiska män, som tävlat mot biologiska kvinnor och vunnit på grund av sitt övertag inför nu internationella simförbundet ett nytt regelverk.

Från att ha varit en medioker simmare som man blev Lia Thomas efter ett könsbyte plötsligt bäst på damsidan. I mars vann Thomas som första biologiska man en damklass i collegemästerskapets 500 yards fritt, något som han inte kommer kunna göra om.

LÄS ÄVEN: ”Trans-simmare” vann simturnering mot kvinnor

Under en extrainsatt kongress i Budapest röstade det internationella simförbundet, Fina, om hur tävlingsbestämmelserna för transpersoner ska se ut i framtiden. Man beslutade att en transkvinna bör ha avslutat sin könskorrigering innan tolv års ålder för att få tävla med damer. 196 röstade för, 42 emot och 36 blankt.

– Det är en jättesvår och komplex situation. Våra idrottare måste komma i första hand och när jag säger idrottare så menar jag varenda idrottare, säger Finas ordförande Husain Al-Musallam på kongressen och fortsätter:

– Det här är en policy som inte kommer att stödas av vissa av våra idrottare som är transpersoner.

Välkomnas i Sverige

Från svenska simförbundet välkomnas de nya reglerna.

LÄS ÄVEN: Transkvinnor ett bakslag för amerikansk kvinnoidrott

– Det var ett beslut i rätt riktning. Det innebär att kvinnoklassen blir skyddad. Det blir en viktig rättviseaspekt, säger svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström till SVT Sport.