World Athletics, tidigare känt som IAAF, är den internationella organisationen för nationella friidrottsförbund. Nu har man beslutat att transpersoner inte får tävla i den kvinnliga kategorin vid internationella evenemang.

Det styrande organets ordförande, Lord Coe, uppger att ingen transperson som gått igenom manlig pubertet kommer tillåtas tävla i kvinnliga världsrankningstävlingar från och med den 31 mars.

LÄS ÄVEN: ”Transkvinna” slog rekord – utklassade alla kvinnliga konkurrenter

En arbetsgrupp kommer att inrättas för att bedriva ytterligare forskning om riktlinjerna för behörighet för transpersoner.

– Vi säger inte nej för alltid, tillägger han.

De nya reglerna ersätter de gamla som stipulerade att transsexuella kvinnor skulle minska sin mängd blodtestosteron till maximalt 5nmol/L och hålla sig under denna tröskel kontinuerligt under en period av tolv månader innan de tävlar i den kvinnliga kategorin.

Vill skydda kvinnosporten

Lord Coe betonade att beslutet ”styrdes av den övergripande principen som är att skydda den kvinnliga kategorin”.

– Beslut är alltid svåra när de involverar motstridiga behov och rättigheter mellan olika grupper, men vi fortsätter att inta åsikten att vi måste upprätthålla rättvisa för kvinnliga idrottare framför alla andra överväganden, säger han.

– Vi kommer att vägledas i detta av vetenskapen kring fysisk prestation och manliga fördelar som oundvikligen kommer att utvecklas under de kommande åren. När mer bevis blir tillgängliga kommer vi att se över vår position, men vi tror att integriteten för den kvinnliga kategorin i friidrott är av största vikt.

LÄS ÄVEN: Dom: Diskriminering att inte låta transkvinna tävla med biologiska kvinnor