bonushal-feat
Utrikes

Transrörelsens krav: Byt namn på kvinnliga könsorganet till ”bonushål”

Publicerad 7/10/2023
Annons

Kärt barn har många namn, heter det. Och det kvinnliga könsorganet är inget undantag. Nu kan ytterligare ett adderas till mängden och om de som kampanjar för det får som de vill kommer det att tränga undan alla andra namn.

Transrörelsen har firat många segrar på senare år när det gäller att luckra upp vem som är vad ur ett genusperspektiv. Nu står man på barrikaderna igen, denna gång för att driva igenom ett officiellt namnbyte på det kvinnliga könsorganet. Framgent ska det för att inte kränka transpersoner kallas för ”bonushål” och inget annat.

Inom medicinen, vården och många andra sammanhang är ”vagina” den etablerade beteckningen på kvinnans könsorgan, även om det i folkmun och mer inofficiellt förekommer en lång rad andra namn.

”Kränkande” mot icke-binära

Inom transrörelsen upplever man dock att både den officiella beteckningen och de mer folkliga namnen är kränkande eftersom de är begränsade till biologiska kvinnor och inte inkluderar exempelvis män som vill identifiera sig som kvinnor.

Man riktar nu därför ett krav till såväl vården som allmänheten att skrota alla dessa förment kränkande namn till förmån för ett som även icke-binära och könsöverskridande personer kan känna sig bekväma med och inte undanskuffade av.

Och förslaget är alltså att alla som vill vara inkluderande och politiskt korrekta framgent säger ”bonushål” i kontakter med andra människor. De tidigare beteckningarna vill man ska bli stigmatiserande att använda, så som är fallet med en lång rad andra ord som var vanliga förr men idag inte får användas.

Transrörelsen har redan fått in begreppet i en ordlista som anställda inom vården rekommenderas att hålla sig till. Rekommendationsskriften har rubriken ”Språk att använda för att stödja transmän och/eller icke-binära personer” och uppges ha tagits fram i samarbete med HBTQI+-rörelsen.

Får kritik

Alla är dock inte förtjusta över initiativet och kritiken kommer både från konservativt och vänsterfeministiskt håll. Kritikerna kallar den nya påbjudna beteckningen för kvinnans könsorgan för ”misogyn” och ”avhumaniserande” och anser att man språkligt ”raderar ut kvinnan” med den här sortens påhitt.

En välgörenhetsorganisation för patienter med livmoderscancer som varit snabba med att anpassa sin information till transrörelsens krav har hamnat i blåsväder. Där försvarar man sig med att det inte är ett krav för alla att använda det nya ordet men att man tagit med det så att män som upplever sig ha drabbats av livmodercancer inte ska känna sig exkluderade.

Organisationen har även på eget initiativ adderat ett annat förslag för de som inte vill använda ”bonushål”. De kan om de vill i stället säga ”framhål”.

Kritiker menar att organisationen borde ägna sig åt sin kärnverksamhet i stället för sådant här, men säger att det ändå inte är lika illa som när en motsvarande organisation i Kanada vek en hel avdelning åt män som anser sig ha rätt att drabbas av och behandlas för livmodercancer.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons