carola-emil-640-837673
Inrikes

Tre år sedan Carola och Emil knivmördades på IKEA i Västerås

Publicerad 8/10/2018
Annons

Idag är det exakt tre år sedan 55-åriga Carola och hennes 27-årige son Emil brutalt knivmördades på IKEA-varuhuset i Västerås av den då 36-årige illegale invandraren Abraham Ukbagabir från Eritrea.

Carola och Emil som var bosatta i Skellefteå var på semesterbesök hos släktingar i Västerås där de också hade en sommarstuga. Föga anade de att besöket på IKEA måndagen den 10 augusti skulle bli det sista de gjorde i livet.

På övervakningsbilder från varuhuset kan man se hur Abraham Ukbagabir förser sig med en stor kökskniv på husgerådsavdelningen som han sedan oprovocerat använder för att mörda Carola och Emil, offer som han väljer ut helt slumpmässigt.

Motivet var att Abraham ville hämnas på svenskarna för att han fått ett avvisningsbeslut från Migrationsverket tillbaka till Italien där han redan fått ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Abraham skulle överhuvudtaget inte ha befunnit sig i Sverige vid den här tidpunkten. Många menar att han i varje fall borde ha tagits i förvar inför verkställandet av beslutet.

Morden på Carola och Emil har förbigåtts med påtaglig tystnad. Få opinionsbildare har velat ta i frågor om i vilken utsträckning det är rimligt att migrationspolitiken utsätter svenskar för livsfara. Ingen politiker eller myndighet har velat ta på sig något ansvar för att dessa mord kunde begås.

Mycket lite har skett i konkreta åtgärder för att garantera att det inte händer igen. Och i april förra året fick ytterligare ett antal personer, däribland en 10-årig flicka, sätta livet till när en annan illegal invandrare, Rakhmat Akilov, med liknande motiv beslöt köra en stulen lastbil rakt in i en folksamling på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons