fredrik-hallstrom-sapo-rakhmat-akilov

Fredrik Hallström, Säpo / Terrordömde Rakhmat Akilov

Inrikes

Tre år sedan muslimska terrordådet i Stockholm – Säpo vill hellre prata om ’högerextrema’

Publicerad 4/7/2020
Annons

På tisdagen är det exakt tre år sedan den illegale migranten och muslimska jihadisten Rakhmat Akilov utförde ett blodigt terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. När svenska medier på årsdagen bjuder in Säpo vill man dock hellre prata om hotet från högerextrema.

Den 7 april 2017 upplevde den svenska huvudstaden sitt andra terrordåd med våldsbejakande jihadistiskt motiv. Rakhmat Akilov, illegal migrant från Uzbekistan, stal för att hämnas på svenskarna en lastbil och körde ihjäl och skadade svårt ett stort antal personer på Drottninggatan. En av dem som dog var en tioårig flicka.

Treårsdagen av det muslimska terrordådet uppmärksammas i media, men i flera fall vill man hellre prata om framtiden än det som hände 2017 och med fokus på en ”högerextrem hotbild”. Och man får draghjälp av Säpo som i sin senaste årsrapport också lyfter fram högerextremismen, trots att våldsbejakande islam fortfarande utgör huvudskälet till att hotnivån ligger kvar på en förhöjd trea på den femgradiga skalan.

Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism på Säpo, intervjuas i TV4 Nyhetsmorgon med anledning av minnesdagen för Akilovs offer. TV4-journalisterna för i stället in samtalet på den norske terroristen Anders Behring Breivik och hotet från den högerextrema miljön och får medhåll från Hallström.

– Vi ser en enormt stor aktivitet kopplad till den våldsbejakande högerextrema miljön, med en propaganda som liknar den propaganda som IS har bedrivit, och med den här tillväxten och med frågor i samhället som attraherar just de här olika miljöerna.

Hallström inflikar dock senare i samtalet att den våldsbejakande islamistiska miljön är den där Säpo fortfarande bedömer risken för attentat som störst, i synnerhet från det man kallar ensamagerande terrorister.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons