terrorattack-synagoga-göteborg-836763
Inrikes

Tre migranter döms till fängelse för terrorattack mot synagoga – endast en utvisas

Publicerad 6/25/2018
Annons

Tre män i 20-årsåldern från Syrien och ”Palestina” döms av Göteborgs tingsrätt till fängelse för terrordådet med brandbomber mot Judiska församlingens synagoga i Göteborg i december förra året. Trots att samtliga är utländska medborgare utvisas endast en.

Tingsrätten rubricerar efter resonemang terrorattacken som endast försök till grov skadegörelse. Samtidigt anser man att det funnits ett antisemitiskt hatbrottsmotiv, vilket gör att påföljderna blir strängare än annars – för två av männen fängelse i två år och för den tredje fängelse i ett år och tre månader.

Attacken mot synagogan ska ha varit en del av det antisemitiska våld som blossade upp bland muslimer i såväl Mellanöstern som bland muslimska migranter från regionen i Europa som en reaktion på USA:s officiella erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Ytterligare ett antal personer deltog i brandbombsattacken men har inte kunnat identifieras. De dömda får ingen ytterligare påföljd på grund av att de vägrat samarbeta med polisen för att få fast de övriga terroristerna som nu kan befaras begå nya terrordåd och hatbrott mot judar.

Beträffande frågan om utvisning resonerar tingsrätten på följande sätt:

Tingsrätten anser att brottet är så allvarligt att ingen av de dömda normalt bör få vara kvar i landet. De har heller inte så stark anknytning till det svenska samhället att de av det skälet bör få stanna. Den 22-årige palestiniern från Gaza, som bedömts sakna asylskäl, utvisas därför med förbud att återvända till Sverige inom tio år. De övriga två dömda utvisas däremot inte. Migrationsverket har beviljat dem permanenta uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande med bedömningen att de inte kan utvisas till Syrien på grund av krigssituationen i landet. Därmed har de en form av flyktingstatus som hindrar utvisning enligt tingsrättens tolkning av utlänningslagen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons