Tre mördare löpte amok inne på anstalten Hall för vad som uppges vara ett missnöje med fängelseförhållanden och förflyttning av en intagen. I förhören är de tre fåordiga och påstår sig sakna minne av händelsen som orsakade skador för 150 000 kronor.

På fredagen inleddes rättegången mot 26-årige Mark Saliba som redan avtjänar livstids fängelse för ett trippelmord i Uddevalla år 2015. Tillsammans med en 27-årig man som avtjänar 18 år i fängelse för att mördat en man i Södertälje år 2013 och en 32-årig man som avtjänar 13 år i fängelse för ett mord i Norge år 2013, vandaliserade man ett dagrum den 16 juli år 2017 på anstalten Hall, rapporterar Expressen.

Bilder från övervakningskamerorna visar att männen välter kylskåp, slår sönder tv-apparaten och interiör. Till slut anländer ett stor antal kriminalvårdare med kravallutrustning. Då börjar männen istället attackera personalen. Enligt åtalet uppges Saliba kasta en stol som träffar en kriminalvårdare i ansiktet och resulterar i en bruten näsa.
Oklart motiv
Åklagaren har inte fastställt vad som orsakade upploppet. Det finns uppgifter som tyder på att männen ska har varit missnöjda över att Saliba skulle förflyttas till en annan anstalt.

I förhör har männen inte varit intresserade av att prata och samtliga nekar till brott. Den 32-årige mannens advokat, Jan Freij, berättar att hans klient säger sig inte ha något minne av händelsen eftersom han suttit isolerad. Det enda han kan komma på är att han vill ha bättre villkor. 27-årigens advokat, Martin Cullberg, kallar i kritiska ordalag förhållandena på anstalten för ”Kriminalvårdens experiment”.

– Jag anser att Kriminalvårdens experiment med Fenixverksamheten måste upphöra. Det är totalt omänskliga förhållanden för de intagna som fortgår år efter år utan utomstående granskning. De som förvaras där bryts ned psykiskt och får ingen som helst rehabilitering. Det är ovärdigt svensk kriminalvård och riskerar att skapa ännu farligare personer som en dag ska ut i samhället, berättar Cullberg.

Samtliga tre står åtalade för skadegörelse. Saliba åtals dessutom för våld mot tjänsteman. Kriminalvården uppskattar att kostnaden för de skador som trion orsakat landar på 150 000 kronor.

Tandborste som stickvapen
Efter händelsen har Saliba blivit förflyttat till Kumlaanstalten och för tre veckor sedan sökte kriminalvårdare igenom hans cell. Där påträffade man bland annat en tandborste som modifierats till ett stickvapen och ett träföremål som liknande ett automatvapen. Kriminalvården misstänker att dessa föremål skulle användas vid ett rymningsförsök.

Även 32-åringen, som fortfarande är kvar på anstalten Hall, har fortsatt ställa till problem för Kriminalvården. I början av mars ska han ha orsakat ett stort pådrag när han visade upp ett vapenliknande föremål i en övervakningskamera. Händelsen resulterade i att Polisens nationella insatsstyrka och förhandlare fick kallas till fängelset.