Det homosexuella paret gick hand i hand på centralstationen i Göteborg. Där stötte de på en trio som genast började överösa dem med glåpord vilket övergick till misshandel. Nu har tre män dömts.

I förhör säger en av männen att han vill att han och pojkvännen ska kunna gå hand i hand och ”om någon har problem med det så kan de hålla käften”. Kvällen i april slutade dock annorlunda.

Efter att glåporden börjat hagla ifrågasatte en av männen den verbala attacken varpå första slaget kom.

”De slog med knytnävsslag mot oss båda. Mest mot min kille. De sparkade även mot mig. Det blev kaotiskt. Jag försökte komma fram och hjälpa min kille”, berättar en av målsägandena i förhör.

Mannen ramlade ned på golvet och var livrädd för att få en spark i huvudet och att de skulle döda pojkvännen.

”De här killarna, vad har de för liv? Känns som de saknar empati”, säger han.

Uppenbart motiv

Orsaken till attacken finns inget tvivel kring – det var för att de är homosexuella och vill förnedra dem.

Polisen kunde kort efter överfallet gripa samtliga tre gärningsmän. En av männen erkänner att han sparkat och slagit paret men att detta skulle vara för att en av målsägandena ”provocerat” honom.

”Händelsen handlar inte om att de var homosexuella. Händelsen handlar att han snackar skit om mig och min heder”, säger han.

Överfallet fångades på en övervakningskamera och enligt tingsrätten ger filmen stöd åt målsägandenas uppgifter. Man anser det också bevisat att motivet har varit att kränka paret på grund av deras sexuella läggning.

Tre 90-talister dömda

• Man född 1997 döms till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst

• Man född 1999 döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst

• Man född 1999 döms till fängelse i tre månader

Samtliga är syriska medborgare.

Paret har mått väldigt dåligt efter händelsen som också gjort att de inte längre vågar vara lika öppna med sitt förhållande ute bland folk.