Siraw
Inrikes

Trippelmördare ges permission för att äta hamburgare

Publicerad 8/23/2020
Annons

På grund av coronapandemin har Kriminalvården striktare besöks- och permissionsbegränsningar. Sedan den 12 mars beviljas i stort sett inga permissioner som inte är ”absolut nödvändiga” hävdar myndigheten. Efter att en trippelmördare beviljats permission för att äta hamburgare väcks frågor om vad som anses absolut nödvändigt. 

Kim Eriksson Sirawan ansökte om permission för att ”besöka natur och skog, långt från andra levande varelser”. Han specificerade i ansökan att han ämnade bära munskydd under vistelsen utanför fängelset. Eriksson Sirawan skrev även i sin ansökan att han är i stort behov av en lång social återanpassning för att motverka den institutionsskada han utvecklat efter tio år bakom galler, varav åtta i olika thailändska fängelser.

Samma dag, den 18 juli, avhandlades en annan permissionsansökan, skriver Aftonbladet, denna från trippelmördaren Fouad Saleh. Saleh hade sökt permission för att äta hamburgare, köpa nya skor och promenera i en park.

”Klientens behov avgör”

Ansökningarna gav olika resultat, Eriksson Sirawan fick avslag och får ingen skogspromenad medan Saleh fick bifall och kan nu få både hamburgare och nya skor. Detta samtidigt som inga permissioner som inte är ”absolut nödvändiga” ska tillåtas under den pågående pandemin.

– Det är bedömningen av klientens behov som avgör, förklarar Ulf Mossberg vid Kriminalvården de skilda besluten.

Klienten, fången alltså, som för två år sedan mördade tre personer och skrattade i domstolen, har enligt Mossberg ett större behov av hamburgare och nya skor än en man som suttit inlåst i tio år har av en skogspromenad.

De två klienterna

Kim Eriksson Sirawan är nu 39 år gammal. Han dömdes till döden i Thailand 2010. Han fick först straffet omvandlat till livstid och senare till 18 års fängelse. Eriksson Sirawan dömdes för att ha tillverkat metamfetamin hemma i garaget i Rayong utanför Bangkok och greps vid ett tillslag med 53 gram av drogen. Efter 8 år i olika thailändska fängelser beviljades han avtjäna resten av sitt straff i svenskt fängelse och landade på svensk mark i januari 2019.

24-årige Fouad Saleh dömdes så sent som för två år sedan för tre brutala mord samt grovt övergrepp i rättssak. Först sköt han ihjäl en 25-årig man, därefter knivmördade han ett vittne och dennes hustru. Han har under rättpsykiatrisk undersökning hävdat att han styrs av röster som han själv döpt till ”Zic” och ”Zac”, samt att han tar order från någon han kallar ”Jokern”. Läkarna bedömde honom dock vara tillräckligt frisk för fängelse. Själv anser Saleh sig vara ”170% frisk”, enligt Aftonbladet.

Sammanlagt 130 fångar har hittills konstaterats smittade av covid-19, idag är dock samtliga friska.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons