Sedan sommaren har det rapporterats att en illegal invandrare systematiskt skändar 11-åriga terroroffret Ebba Åkerlunds grav i Stockholm. Trots tidigare utvisningsbeslut och nu åtal släpps mannen ut i samhället och fortsätter vandaliseringen varje vecka, berättar Ebbas pappa.

Skadegörelsen vid gravplatsen fortsätter enligt ett mönster som har pågått i ett halvårs tid, enligt Ebbas pappa Stefan. En 59-årig hemlös och utvisningsdömd man från Polen står åtalad för två fall av brott mot griftefriden vid Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

11-åriga Ebba Åkerlund var en av dem som i terrordådet i april förra året på Drottninggatan i Stockholm brutalt mördades av den illegale invandraren Rakhmat Akilov. För tre månader sedan tog Ebbas pappa Stefan på egen hand fast den misstänkte gravskändaren. Trots utvisningsbeslut och åtal släpptes mannen fri i väntan på rättegång.

LÄS MER: Ebbas pappa: Huvudlös asyl- och migrationspolitik bär ansvaret för Ebbas död

Ebbas pappa har på eget initiativ bevakat gravplatsen och förklarar till lokaltidningen Mitti att vandaliseringen fortsätter systematiskt. I ett e-postmeddelande skriver Stefan att han tror att det är samma man och att ”det är samma intervall – i snitt tre nätter i veckan. Han var där i natt på både Ebbas och Isabélles grav”.

Den åtalade mannen berättar i polisförhör att han brukar besöka Ebbas grav i princip dagligen, eftersom ”det inte är förbjudet att besöka graven”. Samtidigt lovade mannen i förhöret att hålla sig borta i fortsättningen.

Hotat kyrkans personal

I polisens utredning framkommer uppgifter om att mannen tidigare har blivit konfronterad av besökare i samband med skadegörelse av gravplatser vid Adolf Fredriks kyrkogård. Han har då blivit ”aggressiv” och ”skrikit någonting på ett utländskt språk”. Vid tidigare skadegörelse har mannen även blivit konfronterad av en trädgårdsmästare som arbetar vid kyrkogården. Då har mannen ”gormat på ett utländskt språk” och när trädgårdsmästaren försöker avvisa honom fysiskt ”drar mannen upp en kniv”.

Ebbas pappa kritisk

Föregående månad skrev Ebbas pappa, Stefan, ett Facebookinlägg där han ställde ett antal öppna frågor till polisen och andra ansvariga rörande utvisningsbeslut.

https://www.facebook.com/stefan.ebbaspappa.9/posts/184707595785725

LÄS MER: Utvisningsdömd har skändat terrormördade Ebbas grav 30 gånger – pappan kritisk

Inför rättegången har Ebbas pappa begärt 310 000 kronor i ersättning av mannen för kränkning och bevakning av gravplatsen. Den illegale invandraren har släppts fri i väntan på rättegången som äger rum först den 8 mars 2019.