Faksimil Twitter

Inrikes

Trots kris – ingen förstärkning från försvaret till vården

Publicerad 3/14/2021
Annons

Region Norrbotten har fått nej från Försvarsmakten på sin begäran om förstärkning i form av sjukvårdspersonal. Bland annat har regionen begärt att få låna sjuksköterskor, narkosläkare och undersköterskor men det säger försvaret nu alltså nej till.

Norrbotten är en av de regioner som har högst smittspridning av corona i landet, uppger Läkartidningen. Under förra veckan hade regionen det högsta antalet bekräftat smittade sedan pandemin konstaterades för ett år sedan.

– Vi får ställa in operationer och får en vårdskuld som heter duga. Personalen är trött och slut och till skillnad från i våras har vi ett hårt tryck på vanliga patienter som då höll sig hemma, sa överläkaren Ola Wulf i Gällivare till SVT Norrbotten i torsdags.

LÄS ÄVEN: Dyrt fältsjukhus för corona i Stockholm rivs – tog inte emot en enda patient

Materiel men inte personal

Men någon förstärkning av personalen blir det alltså inte. Försvarsmakten motiverar beslutet med att det fåtal anställda inom försvaret med nödvändig sjukvårdskompetens behövs i den egna verksamheten, uppger SR.

Den 17:e februari skrev Försvarsmakten på sin webbsida att man var beredd att stödja sjukvården med sjukvårdsmateriel, om pandemin skulle gå in i en tredje våg. Där uppmärksammas även att försvaret stödjer sjukvården, främst i regionerna Blekinge och Västra Götaland, med ambulanser och förare. De erbjuder även hjälp med helikopter- och flygplanstransporter av covid-19-patienter.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons