trudeau-blm-feature

Foto: Presskonferens

Utrikes

Trudeau: Jag stöder BLM men inte lastbilsprotest: ”Vill inte gå i närheten”

Publicerad 2/1/2022
Annons

Kanadas premiärminister Justin Trudeu fördömer idag med skarpa ordalag den lastbilsprotest som intagit huvudstaden Ottawa i protest mot de vaccintvång landets lastbilschaufförer ålagts.
– Jag vill inte gå i närheten, säger Trudeau.

När den långa karavan av lastbilar och supporters som rullat genom Kanada under parollen ”Freedom Convoy 2022” i lördags nådde huvudstaden Ottawa passade premiärministern på att fly huvudstaden. Officiellt reste han iväg för att han testat positivt för covid-19 och nu vilar upp sig på annan ort. Det är dock hemligt var Trudeau befinner sig.

Under måndagen mötte Justin Trudeu pressen via tv-länk. Kulissen var väl regisserad; en snöig veranda utanför ett vitt trähus och en vedstapel i bakgrunden. Väldigt kanadensiskt, för att slå hål på illasinnade rykten om att premiärinistern flytt landet.

”Vill inte gå i närheten”

När Trudeau tog till orda gick han till upprepade attacker mot de demonstranter han tidigare avfärdat som en ”liten extrem minoritet” med ”oacceptabla åsikter”.

– Jag har deltagit i protester och manifestationer förr, när jag sympatiserat med åsikterna och de personer som uttryckt dem. Black lives matter är ett utmärkt exempel på det, sade han.

– Men jag har valt att inte gå i närheten av protester som uttrycker hatfull retorik, våld mot medmänniskor och respektlöshet mot inte bara vetenskapen utan även mot blåljuspersonal.

Trudeau valde dessutom att lägga ett kollektivt ansvar på alla deltagare i lastbilsprotesten för om några av deltagarna uppför sig på ett klandervärt sätt.

– Man har inte rätt att uppvigla till våld, utföra våld eller sprida hat, sade Justin Trudeau.

Försöker beslagta miljoner

Kanadas lastbilschaufförer demonstrerar mot pandemirelaterade tvångsåtgärder som infördes den 15 januari. Innan dess var ovaccinerade lastbilschaufförer undantagna från det krav på två veckors karantän som gäller för andra resenärer som korsar gränsen mellan USA och Kanada. Från och med 15 januari har det undantaget slopats.

Kanadensare som stöder lastbilschaufförerna har via tjänsten GoFundMe samlat in nästan tio miljoner kanadensiska dollar, motsvarande över 70 miloner svenska kronor, för att visa demonstranterna sitt stöd. Förra veckan valde GoFundMe emellertid att frysa de insamlade medlen, och liberala partikollegor till Trudeau vill att kommunen beslagtar pengarna och använder dem för att finansiera påstådda merkostnader för lastbilsprotesten.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons