På torsdagen kom beskedet att före detta president Donald Trump åtalas av åklagarkammaren på Manhattan avseende pengar som ska ha betalats ut till porrskådespelerskan Stormy Daniels för att inte yppa något om en påstådd relation de ska ha haft. Samtidigt är kritiken stark mot att åtal används som ett sätt att sätta dit politiska motståndare.

Stephanie Clifford, som Stormy Daniels egentligen heter, säger sig ha fått 130 000 dollar i utbyte mot att hålla tyst om ett påstått sexuellt möte med Trump 2006. Trump själv nekar till anklagelserna.

I centrum av åtalet står åklagaren Alvin Bragg som för bara några dagar sen anklagades av Floridas republikanske guvernör för att stödjas av den ökände finansmannen George Soros.

LÄS ÄVEN: Trumps arrestering: Guvernör till attack mot ’Soros-finansierad åklagare’

Detta är första gången en tidigare president åtalas och inför möjligheten var många på båda sidor av det politiska spektrumet överens om att ett åtal vore en synnerligen dålig idé som endast kommer att ge Trump draghjälp inför nästa års presidentval.

Trump kommenterar

Sedan tidigare har Trump själv varnat för följderna av ett åtal.

”Det här är en aldrig tidigare skådad attack mot vårt land. Det är likväl en fortsatt attack mot våra en gång fria och rättvisa val. USA är nu ett u-land, en nation i allvarligt förfall. Så sorgligt!”, skriver han på sin plattform Truth Social.

På Facebook ger Trump ett längre uttalande.

Ytterligare en som reagerat på åtalet är den republikanske senatorn Ted Cruz från Texas.

LÄS ÄVEN: Trump: Jag kommer GRIPAS nästa vecka