Screenshot 2019-07-12 at 10.14.25

Trump talar vid konferensen

Utrikes

Trump höll konferens om yttrandefrihet på sociala medier

Publicerad 7/12/2019
Annons

USA:s president Donald Trump bjöd in ett antal framstående konservativa röster inom social media till Vita Huset i torsdags och sa att de, liksom han själv, har blivit orättvist behandlade av stora IT-bolag, som han anser tystar ner konservativa röster.

Trump har tidigare instruerat sin administration att titta efter lagändringar som kan skydda det fria ordet och meddelade även att han tänker kalla samman de stora IT-bolagen för samtal under kommande veckor, rapporterar Reuters.

– Vi kommer inte tystas, sa Trump. ”Big tech” får inte censurera.

Nedan ett tal från Trump från konferensen:

Dussintals framstående online-personligheter möttes i östra rummet för att diskutera vad de menar är censur i sociala medier. Det fanns även jurister på plats som stämt för brott mot yttrandefrihet, abortmotståndare som blivit portade från Pinterest samt videobloggarna Lynnette Hardaway och Rochelle Richardson, mer kända som Diamond och Silk.

Hotade med åtgärder
Mer än en gång flaggade Trump för åtgärder relaterade till att skydda det fria ordet. I mars skrev han under ett dekret som kräver att universiteten skyddar yttrandefriheten om de vill fortsätta ta emot federala pengar för forskning, och i höstas indikerade presidenten att NBC:s sändningstillstånd kunde ifrågasättas på grund av hur man sköter sin nyhetsrapportering.

Trump sa att han kanske återigen kommer att bjuda in konservativa inom social media, då tillsammans med de stora IT-bolagen.

Senatorn Josh Hawley, som jobbar med lagstiftning på området, talade under konferensen där han förde fram sina synpunkter.

– De har blivit rika på deras speciella privilegier från regeringen. Vill de behålla dem borde de inte diskriminera. De borde inte censurera.

Utfrågning om Googles censur
Republikaner i amerikanska kongressen har hållit ett flertal utfrågningar rörande de sociala mediejättarnas bias mot konservativa.

En panel ledd av senatorn Ted Cruz kommer att hållas på tisdag nästa vecka på ämnet ”Google och censur genom sökmotorer”, där Googles vice-president för ”public policy” Karan Bhatia, deltar.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons