trump-orban-vita-huset
Utrikes

Trump hyllade Orbán efter toppmöte: ”Han har gjort ett fantastiskt jobb”

Publicerad 5/13/2019
Annons

På måndagen träffade USA:s president Donald Trump Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Vita huset. Efter mötet hade han bara gott att säga om sin gäst.

Inför den församlade pressen berömde han den ungerske ledaren för att ha gjort sitt land säkert och förklarade att Orban är högt respekterad i hela Europa. Den amerikanske presidenten tillade att den ungerske premiärministern i vissa kretsar precis som han själv kanske uppfattas som en smula kontroversiell. ”Men det är okej”, slog Trump fast.

Trump konstaterade även att Orbán ”gjort ett fantastiskt jobb på många sätt” under den tid han lett Ungern. Orbán, som tidigare uttryckt motsvarande beröm gentemot Trump, hoppas å sin sida att mötet med USA:s president ska vara ett första steg mot en global allians för bland annat en stramare och mer ansvarsfull migrationspolitik.

Kritik riktades mot mötet från Demokratiskt och annat vänsterorienterat håll. Man menar att Ungern under Orbán inte är ett demokratiskt land. Samtidigt har andra påpekat att Orban och regeringspartiet Fidesz har ett betydligt bredare folkligt stöd än vad de flesta europeiska regeringspartier och ledare kan stoltsera med.

Trumps företrädare, Barack Obama, vägrade under sin tid som president att låta Orbán besöka Vita huset.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons