Efter att det blev FN:s livsmedelsprogram som tilldelades årets fredspris nomineras den amerikanske presidenten nu igen, denna gång av Sverigedemokraterna med systerpartier i Europa.

Sverigedemokraterna har samlat 14 parlamentariker i elva europeiska länder som tillsammans nominerar Donald Trump till Nobels fredspris för USA:s fredsoffensiv i Mellanöstern, Balkan och Koreahalvön. Här finns bland andra representanter för spanska Vox, Dansk Folkeparti, ungerska Fidesz, polska Lag och rättvisa samt brittiska Konservativa partiet.

I nomineringen skriver man bland annat att ”president Trump har visat världen att fred inte bara är möjlig, utan inom räckhåll” samt att Trumps ”strävan efter fred har lagt ett fundament som kommer att fortsätta spela en viktig roll för globalt välstånd även efter hans tid i Vita huset”.

LÄS ÄVEN: Donald Trump nominerad till Nobels fredspris

Enligt Mattias Karlsson (SD) är det den största internationella nomineringen hittills.

– Donald Trump må vara en kontroversiell person med en konfrontativ debattstil på den inrikespolitiska arenan. Ingen ärlig och objektiv bedömare borde dock kunna förneka den enorma insats som han och det Republikanska partiet har gjort för en fredligare värld de senaste åren, säger han.

– Den utveckling mot fred och fredssamtal som Trump möjliggjort på Koreahalvön, på Balkan och mellan Israel och flera av dess grannstater är historiska och gör honom till en mycket värdig kandidat till Nobels fredspris. Jag är glad att vi lyckats samla ett så brett internationellt stöd bakom den här nomineringen, säger Mattias Karlsson.