Faksimil Youtube

Utrikes

Trump tar sikte på djupa staten – vill avskeda tiotusentals tjänstemän

Publicerad 7/25/2022
Annons

Donald Trump har planer på att rensa ut den så kallade djupa staten mer än vad någon president tidigare gjort – om han kandiderar och återtar presidentposten i USA 2024. Hela 50 000 regeringsarbetare skulle i så fall kunna påverkas av en verkställande order.

Den tidigare presidenten skulle – om han vinner presidentvalet igen – ta med sig en särskild plan in i Vita Huset. Planen som nu utarbetas är till för att ”dränera träsket” och därigenom skära ned på tiotusentals tjänstemän som har typiskt opolitiska roller, rapporterar Axios.

Trump skulle städa ut personal på mellannivå vid bland annat Pentagon, Justitiedepartementet och Utrikesdepartementet. Sedan skulle han ta in noggrant granskade kandidater som anses vara mer i linje med hans ”America First”-agenda.

LÄS ÄVEN: Governance och den djupa staten

Verkställande order: ”Schedule F”

Efter intervjuer med ett tiotal insiders från Trump-världen fann Axios undersökning att ex-presidenten planerar använda en verkställande order kallad ”Schedule F” som han redan utfärdat en gång i oktober 2020. Senare kom nuvarande president Joe Biden att upphäva ordern.

Ordern är tänkt att omklassificera tiotusentals tjänstemän som anses ha visst inflytande över politiken till att bli ”Schedule F”-anställda. Detta skulle frånta dem deras särskilda anställningsskydd.

Vanligtvis brukar nytillsatta presidenter ersätta ungefär 4 000 politiskt utnämnda tjänstemän för att anpassa de olika avdelningarna till den nya agendan. Men under dem finns väldigt många federala arbetare som har ett starkt anställningsskydd – och som vanligtvis fortsätter i sin roll från en Vita huset-administration till nästa. Detta oavsett om de står på den nya presidentens sida eller ej.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Donald Trump siktar på att återta Vita huset i nästa val

Planen: Krossa den djupa staten

Russ Vought, den tidigare chefen för Trumps Office of Management and Budget, arbetar enligt uppgift på planer för att göra säkerhetsprövningsprocessen mindre betungande så att fler regeringsarbetare kan bli politiskt valda.

– Vi tar medvetet fram de tuffaste och modigaste kämparna med sakkunskap och trovärdighet för att krossa den djupa staten, säger Vought till Axios.

LÄS ÄVEN: Trump långt mer populär än Biden bland amerikanarna

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons